Κοτζιάς: «Με έφτυναν στο δρόμο…» – «Δεν εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι» – «Το δικό μου το στόμα δεν κλείνει»

«Τον εχθρό σου πρέπει να τον επιλέγεις, γι’ αυτό είπα σε κάποιον “εσύ δεν κάνεις ούτε για εχθρός μου, ούτε για φίλος μου”» είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης όπου πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία ως κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, μετά την παραίτησή του από το υπ. Εξωτερικών.

Σε μια ομιλία που συνοδεύτηκε από αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου αλλά και μηνύματα και υπονοούμενα, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και περιοδεία στην Κομοτηνή.

Οπως είπε ξεκινώντας την ομιλία του «ζούμε σε πια εποχή που η εντιμότητα, το θάρρος η παρρησία είναι απαραίτητες». Για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια την δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το “εμείς” το “εγώ”. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το “εμείς”. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

«Είμαι καθαρός άνθρωπος, καθαρό παιδί», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Είμαι και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειας του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης και ως εκπαιδευόμενος ο Σωκράτης Κόκκαλης και άλλοι. «Εγώ ζω, ανέφερε από το μισθό το δικό μου και της συζύγου μου που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν με αγγίζει τίποτα γιατί είμαι καθαρός», είπε μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, δηλώνοντας αρκετές φορές ότι στην περίοδο που βρέθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπερασπίστηκε τόσο την αξιοπρέπεια τη δική του όσο και της κυβέρνησης.

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, γι’ αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας»

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μέγεθος της αιγιαλίτιδας ζώνης που έχουμε ετοιμάσει – είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα – είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Θεσσαλίας» είπε ο κ. Κοτζιάς και απαντώντας στις αιτιάσεις όσων αντιδρούν είπε: «Μεγαλώσαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1948, γι’ αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας».

«Κάποιοι θέλουν διαμελισμό της ΠΓΔΜ, θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα»

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή, την επίδραση και τον έλεγχο τρίτων δυνάμεων όπως είναι η Τουρκία; Θέλουμε, όπως θέλουν κάποιοι – θα μιλήσω όταν θα έρθει η ώρα – διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, σταθερότητα στα σύνορα, ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να συμμαχήσουμε μαζί τους ενάντια στα αποσταθεροποιητικά φαινόμενα, να εμποδίζουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων , να απομακρύνουμε την τουρκική δαγκάνα από τον βορρά και την ανατολή», τόνισε και συνέχισε:

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, προτιμούμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή αυτούς που θέλουν να τα λύνουν και να προχωράει η χώρα; Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Αυτό με το χέρι στην καρδιά πρέπει κάθε Ελληνας να το αποφασίσει. Όμως ποια λύση; Μία λύση σωστή όχι όποια όποια. Αλλά η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σας και να λέτε μην ρίξετε υλικό που σβήνει τη φωτιά γιατί μπορεί να μην τη σβήσει με μιας παντού».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, είπε πως στην ψηφοφορία στα Σκόπια, τονίστηκε πως η ΠΓΔΜ (την οποία αποκαλούν δεκάδες κράτη στον κόσμο «Μακεδονία») αλλάζει όνομα, μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Ουδείς μπορεί να πηγαίνει στο εξωτερικό και να λέει ό,τι νομίζει, να πάρει τους φίλους του και να κάνει περιοδεία» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος, προφανώς, στον υπουργό Αμυνας και τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ για το plan B.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

Για τα μυστικά κονδύλια

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια επανέλαβε:

«Το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρξει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία».

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες» είπε ακόμη.

«Δεν εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι»

Ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να προσθέσει σε μια αποστροφή του λόγου του που ερμηνεύτηκε ως έμμεση αναφορά στον Πάνο Καμμένο: «Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο Πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Χρειάζεται κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Προσωπικά, ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι».

«Το δικό μου το στόμα δεν κλείνει»

Και πρόσθεσε: «Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news. Το δικό μου στόμα και το στόμα του ΠΡΑΤΤΩ δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι δημοκρατία. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα ενάντια στην διαφθορά και τους εκβιαστές».

Ο τέως ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

«Με έφτυναν στο δρόμο…»

Αναφερθείς στην παραίτησή του, επεσήμανε: «Οταν βλέπω ότι υπονομεύεται η κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική, κατά τη γνώμη μου, παίρνω τις ευθύνες μου και στέκομαι απέναντι. Οταν έγινε η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τον Μητσοτάκη με έφτυναν επί μήνες στο δρόμο. Ξέρετε τί έχω περάσει εγώ; Και με λένε και καρεκλάκια. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μου είπε “πού πας ρε Νίκο; Σε έχουμε έτοιμο για υπουργό”. Και του είπα ότι εγώ δεν μπήκα στην Αριστερά για να συγκυβερνήσω με τον Μητσοτάκη».

Για την επιστολή παραίτησης

Ως προς την επιστολή παραίτησής του ο Ν. Κοτζιάς τόνισε: «Εγώ δεν θα είχα πει καν ότι υπάρχει επιστολή. Ομως την περασμένη Πέμπτη, βγαίνοντας από την Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, μαθαίνω ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης –ένα πολύ έξυπνο παιδί – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το ίδιο. Και όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι απάντησα πως αν με προκαλούν δημοσίως ότι δεν έχω λόγο να παραιτηθώ, διαβάστε την επιστολή μου. Στην ουσία τους είπα πως “αφού δεν την έχετε διαβάσει πώς ξέρετε ότι δεν έχει πολιτική αιτιολόγηση;”» επεσήμανε τέως υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας Κοτζιά: