Κοτζιάς και Μητροπολίτης Νικηφόρος ενώπιον δικαστηρίου για το οικόπεδο

Στις 10.30 το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και ο πρέσβης της Ελλάδος στη Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος θα παρουσιαστούν ενώπιον Υπουργός  του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την υπόθεση με το οικόπεδο της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου, στην Έγκωμη.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

Για την υπόθεση θα αντεξεταστούν από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει και ένορκη δήλωση στο δικαστήριο.

Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής. Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ.

Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.

Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο.