Κοτζιάς για Κυπριακό: η Ελλάδα θέλει μία λύση με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού

Τους τόνους ανέβασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ». Στο στόχαστρό του βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Ευρώπη για τον τρόπο που αντιμετώπισε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι έφυγε από το θεσμικό΄της ρόλο και εξελίχθηκε σε «τιμωρητικό εργαλείο» στοχεύοντας λαιούς λαούς με την επιβολή των μνημονίων. Ο Κοτζιάς τόνισε πώς η Ε.Ε. δε έχει όραμα και προσανατολισμό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις, όπως η χρηματοπιστωτική, η κρίσης χρέους, η υποταγή στις αγορές και οι σχέσεις με την Τουρκία. Αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας τόνισε πώς η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε «υποδαυλίζοντας έναν ιδιότυπο εθνικισμό καθώς αντί η κριτική να ασκείται σε πολιτικές ασκήθηκε σε πρόσωπα, λαούς και χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας πώς «δεν είναι αυτό που θέλαμε» αλλά δεδομένων των καταστροφών του 2008 (σ.σ. εννοώντας την χρηματοπιστωτική κρίση) και την καταστροφική συμφωνία του 2010  «τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και πάλι για στήριξη του κοινωνικού κράτους, για μείωση του χρέους, αύξηση της ρευστότητας, άνοιγμα του δρόμου για ένα διαφορετικό μέλλον».

Όπως ήταν φυσικό ο Κοτζιάς μίλησε και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας πώς η κυβέρνηση «αναβάθμισε γεωπολιτικά την Ελλάδα» και έστρεψε τα βέλη επίσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας πώς υπάρχει μία μετατόπιση από την γεωπολιτική στην γεωοικονομία την οποία έχουν αντιληφθεί οι ΗΠΑ και σε αντίθεση με την Ε.Ε., κατανοούν τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης.

Αναφορικά με την Τουρκία είπε ότι είναι μία νευρική δύναμη και ότι οι δηλώσεις της περί αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης υποκρύπτουν αναθεωρητισμό, ενώ για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει μία λύση με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, χωρίς εγγυήσεις και τους διεθνείς διαπραγματευτές να συμπεριφέρονται ως «λομπίστες». Τέλος έστειλε αυστηρό μήνυμα και σε Σκόπια και Αλβανία.