Κορωνοϊός: 8 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στη Κύπρο

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,615 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 8 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 805 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
  • Από 119 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 1,170 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 33 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 180 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 25 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 283 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,671.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 14 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Τα νέα περιστατικά COVID-19,  οποία εντοπίστηκαν ως εξής:

1 x Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων: Αφορά άτομο με συμπτώματα (πυρετό, βήχα) εδώ και μια βδομάδα.

1 x παραπομπή από Προσωπικό Ιατρό: Πρόκειται για μαθήτρια που φοιτά σε Λύκειο στην Λεμεσό. Στις 22/9 είχε συμπτώματα (πυρετό, βήχα, πονόλαιμο) και παραπέμφθηκε στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας από τον Προσωπικό της Ιατρό.

2 x πτήση:
Το ένα άτομο είναι ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας Λευκωσίας, ο οποίος εντοπίστηκε από τον έλεγχο που έγινε σε όλη την αποστολή της ομάδας μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα στις 24/9. Όλα τα υπόλοιπα άτομα της αποστολής ήταν αρνητικά στον ιό.
Το 2ο άτομο είναι Ινδός που έφτασε στην Λάρνακα από το Birmingham στις 23/9.

3 x ιδιωτική πρωτοβουλία:
Το ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων (ανοσμία) που ανέπτυξε 24/9.
Το 2ο άτομο ήρθε από τη Μολδαβία στις 12/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.
Το 3ο άτομο είχε συμπτώματα (πυρετό, βήχα, καταρροή) από τις 14/9 και έκανε την εξέταση ιδιωτικά διότι δεν υποχωρούσαν τα συμπτώματα.
Το 4ο άτομο είχε συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια, καταρροή, ρίγος, κεφαλαλγία) και έκανε την εξέταση ιδιωτικά.