Κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί… να φοράμε, ή να μη φοράμε μάσκες;

Οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία, είναι σαφείς και ξεκάθαροι: Δεν είναι ανάγκη οι υγιείς να κυκλοφορούν φορώντας μάσκες προσώπου, προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Αυτό δεν έχει αποθαρρύνει τους πολίτες από το να σπεύσουν για τις σχετικές προμήθειες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη μάσκες προσώπου, ακόμα και για το ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει την επιδημία, δηλαδή που εξ αντικειμένου τις χρειάζονται. Αυτές οι εξελίξεις, με τη σειρά τους, οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί μια μάσκα που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μιας νοσοκόμας ή ενός γιατρού δεν θα βοηθήσει κι αυτούς τους ίδιους επίσης.

Οι παρακάτω απαντήσεις σκοπό έχουν να ξεδιαλύνουν τη σύγχυση

1. Τι λένε οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία;
– Στις οδηγίες για τον Covid-19, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες μόνο όταν φροντίζουν άλλους που είναι άρρωστοι ή ύποπτοι για λοίμωξη. Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «δεν συνιστούν» σε άτομα να τις φορούν, εκτός από την περίσταση αυτή. Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Τζέριμς Άνταμς, πήγε πιο πέρα, καθώς ανάρτησε ένα tweet που έγραφε: «Σοβαρά άνθρωποι – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΜΑΣΚΕΣ!» Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που δεν μπορούν να αποκτήσουν μάσκες βρίσκονται σε κίνδυνο, πρόσθεσε, και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο για μια κοινότητα. Οι εργαζόμενοι που έχουν προσβληθεί μπορούν να διαδώσουν τον ιό στο μη μολυσμένο κομμάτι του περιβάλλοντος εργασίας τους, και μόλις νοσήσουν δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τους ασθενείς.

2. Τι λένε τα στοιχεία;
Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η ευρεία χρήση μάσκας προσώπου από το κοινό μπορεί να έχει μειώσει τη μετάδοση σε εστίες δύο άλλων αναπνευστικών ασθενειών, της γρίπης και του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θεωρούνται γενικά αποδεκτά. Και με τις μάσκες που ήδη βρίσκονται σε έλλειψη, το επιχείρημα είναι ότι όλοι αισθάνονται καλύτερα αν αυτές που υπάρχουν, διατίθενται σε όσους πραγματικά τις χρειάζονται, καθώς δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί ή μπορεί να μολυνθούν.

3. Πότε οι άνθρωποι χρειάζεται να φορούν μάσκες;
Κυρίως αν βήξουν ή φτερνιστούν. Ένας βήχας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μόλυνσης με τον ιό που προκαλεί ο Covid-19, και ο ιός εξαπλώνεται στα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος με «εκτοξεύσεις» υγρού που βγήκαν από τον οργανισμό βίαια με βήχα ή φτέρνισμα ενός μολυσμένου προσώπου. Αυτά τα σταγονίδια είναι συνήθως αρκετά βαριά ώστε να πέσουν αμέσως στο έδαφος ή να βρεθούν στις γύρω επιφάνειες. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί αν τα σταγονίδια φτάσουν στο στόμα, στη μύτη ή πιθανόν στο μάτι ενός ατόμου που βρίσκεται κοντά, είτε απευθείας είτε από ένα άπλυτο χέρι που αγγίζει ένα μολυσμένο αντικείμενο ή επιφάνεια. Όταν ένας ασθενής που έχει διαγνωστεί με Covid-19 αναρρώνει στο σπίτι, αυτός και οι φροντιστές τους δέχονται συμβουλές να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Αξιωματούχοι στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν συνιστούν επίσης σε υγιείς ανθρώπους να φορούν μάσκες σε ορισμένες άλλες καταστάσεις, κυρίως σε πολυσύχναστες περιοχές όπως λεωφορεία ή αυτοκίνητα μετρό.

4. Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης;
Τα ιατρικά πρωτόκολλα ορίζουν ότι οι ασθενείς που είναι ύποπτοι μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί ο Covid-19, πρέπει να απομονωθούν και να φορούν μάσκα. Αυτός είναι συνήθως ο τύπος μάσκας που φοριέται από τους χειρουργούς. Αυτή προστατεύει τους άλλους ανθρώπους παγιδεύοντας σταγονίδια του αναπνευστικού που περιέχουν ιό. Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη που ασχολούνται με τέτοιους ασθενείς ή με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούν μια πιο εξελιγμένη μάσκα που ονομάζεται αναπνευστήρας. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του χρήστη.

5. Πού διαφέρουν οι αναπνευστικές συσκευές;
Έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο πρόσωπο του φέροντος για να παρέχουν μια σφικτού τύπου προστασία. Αυτό ωθεί τον χρήστη να εισπνεύσει αέρα μέσω του φίλτρου της συσκευής και όχι μέσω των κενών στις πλευρές. Έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν όχι μόνο τα σταγονίδια από την αναπνοή αλλά και τα μικρότερα αερολυματικά σωματίδια που μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικούς παράγοντες και να επιπλέουν για κάποιο χρονικό διάστημα μέσω του αέρα. Η αερομεταφερόμενη μετάδοση δεν έχει αναφερθεί για τον Covid-19, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως η τραχειοστομία να δημιουργήσουν συνθήκες ψεκασμού. Τα αναπνευστικά όργανα δεν αισθάνονται άνετα να φορούν τέτοιες μάσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργούν θερμότητα και ασκούν πίεση στο πρόσωπο, και μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι δυσκολεύουν να αναπνεύσουν, γεγονός που μπορεί να τις καταστήσει ακατάλληλες για όσους έχουν καρδιακές και αναπνευστικές καταστάσεις.