Κορωνοϊός: Σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι σε 35 χώρες «μένουν σπίτι»…

Από το Μιλάνο, το Παρίσι και την Αθήνα, μέχρι την Νέα Υόρκη, το Σίδνει και το Τόκιο, υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρον τον κόσμο βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό για να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι αλλά και για να προστατεύσουν τους οικείους τους από την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.800 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, το ένα δισ. ανθρώπων που «μένουν στο σπίτι», κατοικούν σε 35 χώρες του κόσμου, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών, περίπου 600 εκατ. ζουν σε 22 χώρες ή περιφέρειες που έχει επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις, όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία. Οι υπόλοιποι σε χώρες που έχει απαγορευθεί πλήρως η κυκλοφορία, όπως η Βολιβία, ή υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα, όπως σε πόλεις του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν ούτε τα πιο βασικά όπλα ενάντια στον ιό, το τρεχούμενο νερό και το σαπούνι, εκφράζοντας φόβους για εκατομμύρια θανάτων.

Παράλληλα, όπως υπολογίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πανδημία θα πλήξει πολύ σκληρότερα την παγκόσμια οικονομία από την κρίση του 2008.