Κορωνοϊός: Πολίτες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να έχουν «νοοτροπία πανδημίας»

Κορωνοϊός: Πολίτες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να έχουν «νοοτροπία πανδημίας»

Οι πολίτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παραμένουν σε συντριπτική τους πλειονότητα αγχωμένοι σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονική ζωή, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εξαμηνιαία επικαιροποίηση του Edelman Trust Barometer, που για δύο δεκαετίες έχει ρωτήσει χιλιάδες ανθρώπους για την εμπιστοσύνη τους σε βασικούς θεσμούς, καταδεικνύει ότι το 65% των ανθρώπων περιγράφουν τον εαυτό τους σαν να έχουν ακόμα «νοοτροπία πανδημίας».

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μόνο το 16% νιώθουν ασφαλείς να πετάξουν με εμπορικές αεροπορικές εταιρίες, το 23% να μείνουν σε ξενοδοχεία και το 28% να δειπνήσουν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν μόνο οριακά μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

«Τα εμβόλια έχουν προσφέρει μόλις 5% κατά μέσο όρο ώθηση στην ετοιμότητα για επιστροφή στην κανονική ζωή. Σχεδόν 7 στους 10 (από όλους τους συμμετέχοντες) ανησυχούν ότι ένα επόμενο ξέσπασμα είναι στην επόμενη γωνία», καταλήγουν οι συντάκτες των συμπερασμάτων της έρευνας.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 16.800 άνθρωποι σε 14 χώρες –Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ– και διενεργήθηκε από τις 30 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου.

Τα ευρήματα δημιουργούν αμφιβολίες για τη θεωρία κάποιων αξιωματούχων χάραξης πολιτικής ότι η συσσωρευμένη ζήτηση θα τροφοδοτήσει την πορεία των μεγάλων οικονομιών του κόσμου προς την ισχυρή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Καταδεικνύουν επίσης ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σε περιορισμένη εκτίμηση τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους διαχειρίστηκαν την κρίση, με την ηγεσία μόνο 4 εκ των 14 χωρών –Κίνα, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ινδία– να λαμβάνουν την ισχυρή έγκριση των πολιτών τους.

Στην περίπτωση της Ινδίας, της οποίας τα νοσοκομεία παλεύουν με τον υψηλότερο στον κόσμο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, τα επίπεδα εμπιστοσύνης διαμορφώθηκαν στο ισχυρό 77%, αν και κατά 2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις επιδόσεις τον Ιανουάριο του 2021.

Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι μειώνονται σε νέα χαμηλά επίπεδα καθώς η χώρα παλεύει απέναντι στην πανδημία.

Η έρευνα Edelman υποδηλώνει επίσης ότι πολλοί πιστεύουν πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της στην κοινωνία προβλήματα με μεγαλύτερη διάρκεια: το 55% δήλωσαν ότι ένα από τα κληροδοτήματα της πανδημίας θα είναι τα αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι θα είναι η μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας.