Κορωνοϊός: Ποια είναι τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα…

Σε νέο κλοιό αυστηροποίησης των μέτρων εισέρχεται από σήμερα η χώρα, εξαιτίας της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ.

Η χρήση του «Safepass» καθίσταται υποχρεωτική παντού ακόμα και στα πανηγύρια, ενώ καταργείται το πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν rapid test στον γενικό πληθυσμό, με μόνες εξαιρέσεις τους εμβολιασμένους, τις εγκυμονούσες και τους ανήλικους.

Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα ακόλουθα:

• Μείωση μέγιστου αριθμού που απαιτείται για την επίδειξη SafePass από τα 20 άτομα στα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων του υποστατικού/επιχείρησης.

H προσκόμιση SafePass θα ισχύει σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση SafePass. Υπενθυμίζεται ότι στους χώρους όπου απαιτείται η παρουσίαση SafePass περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, κοκ.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο. Επιπλέον, επιβάλλεται όπως αναγράφεται σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, εάν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση SafePass, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Για παράδειγμα, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass, εφόσον σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 6 πελάτες και υπάρχουν και 4 εργαζόμενοι. Σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου απαιτείται η προσκόμιση SafePass εφόσον, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, στον χώρο επιτρέπεται να βρίσκονται 7 πελάτες και 4 εργαζόμενοι.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass, οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

• Υποχρεωτική επίδειξη SafePass από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των ασθενών, των επισκεπτών και των εργαζομένων, για είσοδο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

• Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημέρων ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων και των επισκεπτών, για είσοδο σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές.

• Οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου από την 7η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους και έπειτα. Εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.

• Διεξαγωγή πανηγυριών μόνο στους παρακείμενους χώρους θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέχουν SafePass, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων.

• Έναρξη εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), κατόπιν και της σύστασης από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και με απαραίτητη συγκατάθεση από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες. Ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα από σήμερα, προχωρούν με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού.

• Δωρεάν διενέργεια rapid test αντιγόνου στους πολίτες που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.