Κορωνοϊός: Ποια γνωστά φάρμακα μας προφυλάσσουν από τη μόλυνση

Κορωνοϊός: Ποια γνωστά φάρμακα μας προφυλάσσουν από τη μόλυνση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την αποτελεσματική δράση μιας αντιμυκητιασικής καθώς και μιας αντικαταθλιπτικής ουσίας σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη κατά της αναπαραγωγής του SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας σχετικά με δύο φάρμακα ικανά να αναχαιτίσουν τη δράση του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology ισχυρίζεται ότι δύο φαρμακευτικές αγωγές που κυκλοφορούν ευρέως -ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο και ένα αντικαταθλιπτικό– μπορούν αποτελεσματικά να εξουδετερώσουν τον ιό SARS- CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, όπως προκύπτει από εργαστηριακά πειράματα σε κύτταρα.

Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δραστικήαντιμυκητιασική ουσία ιτρακοναζόλη, και η αντικαταθλιπτική ουσία φλουοξετίνη εμπόδισαν την αναπαραγωγή του μολυσματικού ιού SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές κυτταρικής καλλιέργειας. Μάλιστα, όταν κάποιο από τα δύο φάρμακα χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη, η συνδυαστική τους δράση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της αναπαραγωγής του ιού SARS-CoV-2 περισσότερο από 90%.

«Ο προληπτικός εμβολιασμός και οι θεραπευτικές αγωγές ενάντια στον κορωνοϊό εκτιμάται πως μπορούν αποτελεσμάτικα να δράσουν ενάντια στις πανδημίες που προκαλούνται από ζωονοσογόνους ιούς όπως ο SARS-CoV-2» αναφέρει σχετικά η συγγραφέας της έρευνας Ursula Rescher από το Πανεπιστήμιο του Muenster στη Γερμανία.