Κορωνοϊός: Οι ασθενείς είναι μεταδοτικοί για 5 εβδομάδες…

Μια είδηση που, εφόσον ισχύει, αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή φέρνει στο φως το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό διατηρούν τον παθογόνο παράγοντα στο αναπνευστικό τους σύστημα για 37 ημέρες.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται μελέτη του The Lancet, οι νοσούντες θα μπορούσαν να παραμείνουν μεταδοτικοί για πολλές εβδομάδες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σε μία ακόμη ένδειξη για το πόσο δύσκολη είναι η πανδημία, οι γιατροί στην Κίνα ανίχνευσαν το RNA του ιού σε δείγματα από επιζώντες, 20 μέρες μετά τη μόλυνσή τους, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε 118 χώρες και μολύνει περίπου 125.000 ανθρώπους από την πρώτη εμφάνισή του στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα ευρήματα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη λήψη αποφάσεων απομόνωσης ασθενών όσο και για καθοδήγηση σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας», γράφει ο Fei Zhou από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.

Προς το παρόν, η συνιστώμενη περίοδος απομόνωσης μετά την έκθεση στον ιό είναι 14 ημέρες για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Αλλά εάν οι άνθρωποι παραμένουν μεταδοτικοί πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους, ενδέχεται να προωθήσουν άθελά τους τον ιό, μετά την επιστροφή τους από την καραντίνα.

Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών με SARS εξακολουθούσαν να έχουν τον ιό στο αναπνευστικό τους σύστημα μετά από 4 εβδομάδες, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες.

Στη μελέτη αναλύθηκαν ιατρικά αρχεία και εργαστηριακά δεδομένα από 191 ασθενείς με Covid-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Νοσοκομείο Jinyintan και στο Πνευμονολογικό Νοσοκομείο Wuhan, συμπεριλαμβανομένων 54 που πέθαναν από τη λοίμωξη.

 Πηγή: Bloomberg