Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους παίρνουν αντικαταθλιπτικά SSRI

Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους παίρνουν αντικαταθλιπτικά SSRI

Οι άνθρωποι που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ιδίως φλουοξετίνη, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση ιατρικών αρχείων από 87 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», έρχεται να προστεθεί σε άλλες ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά SSRI μπορεί να έχουν επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων της Covid-19, μολονότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες κλινικές δοκιμές που ακόμη δεν έχουν γίνει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 83.584 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19, από τους οποίους οι 3.401 έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRΙ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη, είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη του κορονοϊού. Όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη (πωλείται, μεταξύ άλλων, με τις εμπορικές επωνυμίες Prozac και Ladose) ή εναλλακτικά ένα άλλο SSRI, τη φλουβοξαμίνη (πχ Luvox), είχαν 26% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από Covid-19. Γενικότερα, οι ασθενείς με Covid-19 που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό SSRI, είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν όντως τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η στατιστική ανάλυση δείχνει σημαντική συσχέτιση. Οι αριθμοί έχουν δύναμη», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρίνα Σιρότα.