Κορωνοϊός-Μεταλλάξεις: Αυστρία, Δανίας και Ισραήλ θα συνεργαστούν για εμβόλια δεύτερης γενιάς

Η Αυστρία θα συνεργασθεί με την Δανία και το Ισραήλ στην παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η Αυστρία και η Δανία, ως μέλη του First Mover Group που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κουρτς, θα συνεργασθούν με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων και την από κοινού έρευνα για θεραπευτικές αγωγές.

Αν και επί της αρχής ο Σεμπάστιαν Κουρτς πιστεύει ότι η απόφαση για τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εμβόλια για λογαριασμό των χωρών μελών ήταν σωστή, θεωρεί όμως ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υπήρξε βραδύς στην έγκριση εμβολίων, ενώ επικρίνει τις καθυστερήσεις τροφοδοσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Κατά συνέπεια, πρέπει να προετοιμασθούμε για τις μεταλλάξεις και δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η Αυστρία θα πρέπει να εμβολιάζει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, δηλαδή 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο τα επόμενα χρόνια, παρατηρεί ο Κουρτς.

Ο αυστριακός καγκελάριος θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν για να δουν από κοντά την ταχεία επιχείρηση εμβολιασμού της χώρας.

Παράλληλα, θα επισκεφθεί σήμερα φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, ανάμεσά τους τις Pfizer, Novartis. Polymun and Boehringer Ingelheim και θα μιλήσει με κορυφαίους επιστήμονες και γιατρούς.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αυστριακός καγκελάριος συζήτησαν την δυνατότητα εφοδιασμού της Αυστρίας με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής του.