Κορωνοϊός: Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη…

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέρρευσε τον περασμένο μήνα καθώς οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αναστείλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων σε μεγάλα τμήματα των οικονομιών τους, από καταστήματα έως εργοστάσια και εστιατόρια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η πανδημία έχει προσβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, παραλύοντας τις οικονομίες καθώς οι καταναλωτές, που ανησυχούν για την υγεία και την εργασιακή τους ασφάλεια, παραμένουν στο σπίτι τους και περιορίζουν τις δαπάνες.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Αγορών (PMI) της IHS Markit για την ευρωζώνη βυθίστηκε στις 29,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 51,5 τον Φεβρουάριο. Η τιμή είναι χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 31,4 μονάδων και σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που άρχισε να διενεργείται η έρευνα τον Ιούλιο του 1998. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία ήδη συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό που πλησιάζει το 10%, ενώ αναπόφευκτα αναμένονται χειρότερα στο άμεσο μέλλον», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Παράλληλα, η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερα καταγεγραμμένο ρυθμό. Ο δείκτης νέων εργασιών βυθίστηκε στις 27,7 από τις 51,2 μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 29,5 μονάδες.

Όπως και με τις εταιρίες μεταποίησης, ‘χειρόφρενο’ τράβηξε και η δραστηριότητα στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 26,4 μονάδες –το χαμηλότερο επίπεδο με βάση το ιστορικό της έρευνας— από τις 52,6 του Φεβρουαρίου και κάτω από την αρχική εκτίμηση για 28,4 μονάδες.

«Ο τομέας υπηρεσιών αυτή τη στιγμή βιώνει ένα ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο από το ξέσπασμα της COVID-19, με τα ταξίδια, τον τουρισμό, τα εστιατόρια και άλλες δραστηριότητες αναψυχής να πλήττονται σκληρά από τα μέτρα περιορισμού του ιού», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Καθώς τα μέτρα αποκλεισμού αναμένεται να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα, η αισιοδοξία έχει σχεδόν στερέψει. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον τομέα υπηρεσιών μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ, στο χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδο των 33,5 μονάδων από τις 61,3 μονάδες. Η τιμή είναι πάνω από 8 μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2008, όταν μόλις άρχιζε να παίρνει μορφή η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.