Κορωνοιός; 21 νέα κρούσματα κι ένας θάνατος 62χρονου

Ανακοινώνεται ο θάνατος άντρα ασθενούς, ηλικίας 62 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 31, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχονται στους 24, 17 άντρες και 7 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,095 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 21 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 173 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
  • Από 271 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 864 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
  • Από 245 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 85 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 138 εργαστηριακές εξετάσεις, και

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 319 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,897.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Δόθηκαν τρία εξιτήρια. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

 Τα σημερινά νέα περιστατικά COVID-19,  εντοπίστηκαν από τις ακόλουθες διαδικασίες και προγράμματα:

  • ιδιωτική πρωτοβουλία:
  1. Ένα άτομο ήρθε από την Ινδία στις 28/9 και έκανε την εξέταση για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, παρόλο που δεν είχαν παρέλθει οι 12 μέρες από την άφιξή του.
  2. Ένα άτομο είχε μυαλγίες την περίοδο από 27-30/9.
  3. Ένα άτομο επέστρεψε από το Λονδίνο στις 3/10 με αρνητικό τεστ. Επανέλαβε το τεστ για να επισκεφθεί συγγενικό του πρόσωπο.
  4. Ένα άτομο είχε πονόλαιμο και αδυναμία στις 2/10.
  5. Δύο άτομα (ζευγάρι) εκ των οποίων το ένα είχε έρθει από την Αγγλία στις 30/9 με αρνητικό τεστ. Στις 29/9, πριν ταξιδέψει, ανέφερε ότι είχε μυαλγία και κόπωση, αλλά παρόλα αυτά ταξίδεψε. Στις 4/10 εκδήλωσε πυρετό και αδυναμία στο άλλο άτομο.
  6. Ένα άτομο είναι Πορτογάλος αεροσυνοδός που έκανε την εξέταση στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου που κάνουν λόγω επαγγέλματος.
  7. Ένα άτομο είχε πυρετό και βήχα στις 5/10.
  8. Ένα άτομο ήρθε από το Λονδίνο στις 3/10 με αρνητικό τεστ και σήμερα ανέπτυξε πυρετό.
  • ιχνηλάτηση:
  1. Τρία άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 από παραπομπή από τον Προσωπικό του Ιατρό με συμπτώματα (πυρετός και μυαλγία). Έκαναν την εξέταση ιδιωτικά αν και είχαν προγραμματισμένο ραντεβού και μέσω της ιχνηλάτησης.
  2. Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 3/10 από ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω συμπτωμάτων.
  3. Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 4/10 από παραπομπή από Προσωπικό Ιατρό.
  4. Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 μέσω ιχνηλάτησης και συνδέεται με cluster εργαζομένων σε Ίδρυμα στην Επαρχία Λευκωσίας.
  5. Ένα άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 από το Μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  6. Δύο άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 5/10. Χθες ανακοινώσαμε ακόμα ένα άτομο επαφή από το εργασιακό περιβάλλον του ενός εκ των 2 ατόμων. Σύνολο το cluster έχει 5 κρούσματα.

  • παραπομπή από Προσωπικό Ιατρό: Πρόκειται για άτομο που είχε συμπτώματα (βήχα) από τις 4/10.

 

  • x πρόγραμμα ΚΟΠ: Πρόκειται για ποδοσφαιριστή του Χαλκάνορα Ιδαλίου. Είναι μαθητής σε Λύκειο της Επαρχίας Λευκωσίας.

 

  • Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων: Αφορά άτομο που είχε πονοκέφαλο στις 2/10 και στις 7/10 δύσπνοια και επισκέφθηκε τα ΤΑΕΠ Πάφου σήμερα το πρωί. Αναφέρει επίσης επαφή με κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 3/10.