ΚΟΠ: Τα μέλη του εφετείου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους

Ομαδική παραίτηση υπέβαλαν τα μέλη του αθλητικού εφετείου της ΚΟΠ.  Μετά απο αυτή την εξέλιξη δημιουργείται μεγάλο ερωτηματικό για το τι μέλλει γενέσθαι και βεβαίως θα υπάρξει ενδιαφέρον , ποιές θα είναι οι αντιδράσεις απο τον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΛ

Αναλυτικά οι λόγοι παραίτησης του Εφετείου αναφέρονται στην επιστολή πιο κάτω:

Διοικητικό Συμβούλιο Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
Λευκωσία

Το Αθλητικό Εφετείο της ΚΟΠ παρακολουθεί τα όσα εξελίσσονται και διαδραματίζονται από την στιγμή της διακοπής του αγώνα ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ στις 17/05/2014 μέχρι σήμερα και αναφέρει τα ακόλουθα:

Την διακοπή του συγκεκριμένου αγώνα ακολούθησε σωρεία δηλώσεων και αντιδηλώσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ομάδων, αθλητικών φορέων και άλλων. Εκκρεμούσης της διαδικασίας ενώπιον της δικαστικής επιτροπής έγινε «ειρηνική» διαδήλωση οργανωμένων φορέων και οπαδών συγκεκριμένης εμπλεκόμενης ομάδας.

Μετά την έκδοση της απόφασης της δικαστικής επιτροπής, ακολούθησαν νέες δημόσιες δηλώσεις εμπλεκομένων φορέων, εκπροσώπων ομάδων, υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΚΟΠ αλλά και χθες νέα «ειρηνική» εκδήλωση οργανωμένων φορέων, οπαδών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών άλλης εμπλεκόμενης ομάδας.

Δυστυχώς όλες αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν εκκρεμούσης έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης με το Εφετείο να είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει, αύριο 29/05/2014 στις 3:00 μ.μ. Οι δημόσιες δηλώσεις, δημοσιεύσεις, πανώ και συνθήματα, ουσιαστικά είχαν στόχο το πρωτόδικο δικαστικό όργανο (Δικαστική Επιτροπή), της οποίας μέλη έτυχαν πρωτοφανούς εξευτελισμού και κριτικής. Συνθήματα με ονόματα μελών της δικαστικής επιτροπής αλλά και συνθήματα όπως «η δικαστική προάγει την βία» ήταν χαρακτηριστικά στοιχεία του τι διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες.

Στόχος των πιο πάνω ήταν η περιφρόνηση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, η διαπόμπευση μελών της Δικαστικής Επιτροπής αλλά και κατά δεύτερο η «προειδοποίηση και πίεση» προς το Εφετείο σε σχέση με την όποια πιθανή απόφαση του ενόψει της αυριανής συνεδρίας.

Η ωριμότητα και σοβαρότητα επέβαλλε τον σεβασμό της πρωτόδικης απόφασης κατ’ αρχή και την αναμονή κατά δεύτερον της απόφασης του Εφετείου. Κανένα από τα δύο δεν έγινε.

Εκκρεμουσών τέτοιων διαδικασιών η όποια διαμαρτυρία, διαπόμπευση και προσβολή μελών του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου καθώς και εμπρηστικές – προσβλητικές δηλώσεις με στοιχεία πιέσεων ή και απειλών είναι μέθοδοι πρωτόγνωρες αλλά και απαράδεκτες στα αθλητικά δικαστικά θέσμια. Η εμπιστοσύνη των εμπλεκομένων μερών προς τα όργανα απονομής δικαιοσύνης και εκ των προτέρων αποδοχή και σεβασμός της όποιας απόφασης πέραν του ότι είναι στοιχεία αυτονόητα είναι και στοιχεία απαραίτητα για μας ώστε να απονέμουμε ορθά δικαιοσύνη.

Η κριτική των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι επιβεβλημένη, ωφέλιμη και πλήρως αποδεκτή.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο τα μέλη της δικαστικής επιτροπής όσο και τα μέλη του Εφετείου διορίστηκαν με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας η οποία και ζήτησε ειδικά από τα μέλη του Εφετείου συνδρομή στην επιτυχία του νεοσύστατου θεσμού του Εφετείου. Τα μέλη του Εφετείου δεν είχαν επιδιώξει τον διορισμό τους.

Ενημερώσαμε από χθες την ΚΟΠ ότι αναμέναμε από τα εμπλεκόμενα σωματεία αλλά και την ίδια την Ομοσπονδία το αυτονόητο.

Δηλαδή μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν, έστω και την υστάτη να τοποθετηθούν δημόσια και γραπτώς σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης και απάμβλυνσης του κλίματος έντασης. Ειδικότερα ζητήθηκαν τα ακόλουθα:

(α) Ότι τα εμπλεκόμενα σωματεία και η Ομοσπονδία, περιβάλλουν ένα έκαστο των μελών του Εφετείου με την εμπιστοσύνη τους όπως αναλύεται στο άρθρο 23 των Πειθαρχικών Κανονισμών.

(β) Ότι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν την όποια απόφαση ήθελε εκδοθεί από το Εφετείο.

Όλα όσα αναφέρθησαν πιο πάνω παρά το ότι ήταν αυτονόητα, ζητήθηκαν για να μας δοθούν σαν όπλα για να αντιμετωπίσουμε την όποια καχυποψία και ισχυρισμούς για δήθεν προκατάληψη, μεροληψία και διαπλοκή.

Τόσο το σωματείο ΑΠΟΕΛ όσο και το σωματείο ΑΕΛ, μας πληροφόρησαν μέσω των δικηγόρων τους ότι δεν προτίθενται να δώσουν γραπτώς τις πιο πάνω ζητηθείσες διαβεβαιώσεις. Αντί αυτού εξέδωσαν ανακοινώσεις που μιλούν από μόνες τους.

Στο περιεχόμενο των εν λόγω ανακοινώσεων απουσιάζει το στοιχείο του σεβασμού που ήταν μέχρι πρότινος αυτονόητο, δηλαδή η επίδειξη σεβασμού στις αποφάσεις των αθλητικών δικαστικών οργάνων και ειδικά στην υπό εκδίκαση έφεση. Πέραν αυτού, στην ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ, ελλείπει και η πρώτη προυπόθεση δηλαδή η περιβολή ενός εκάστου των μελών του Εφετείου με την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

Η αποποίηση των ευθυνών ουδέποτε υπήρξε χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας των μελών του Εφετείου. Δυστυχώς όμως, τα όσα ακολούθησαν την έκδοση της συγκεκριμένης πρωτόδικης απόφασης και μετά, έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία μας, το κύρος μας και την αξιοπρέπεια μας.

Η απαξίωση από τους εμπλεκόμενους, των δικαστικών οργάνων σε σημείο ύβρεων και εξευτελισμού, δεν αφήνουν σε μας άλλη επιλογή παρά την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας μας και του κύρους μας που τόσο δύσκολα κτίσαμε τόσα χρόνια σαν επαγγελματίες δικηγόροι και λειτουργοί της δικαιοσύνης. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας χαρακτηρίσει την επόμενη μέρα της όποιας απόφασης μας, «διαπλεκόμενους», «εντολοδόχους», «μεροληπτικούς» και «εμπλεκόμενους σε δεκασμούς» απλά και μόνο επειδή δεν ικανοποιήθηκε η προσωπική επιλογή του οποιουδήποτε υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας.

Είναι πασιφανές πλέον ότι την επόμενη μέρα ανεξάρτητα από την όποια απόφαση μας η πλευρά που θα θεωρεί τον εαυτό της αδικημένο δεν θα διστάσει να αποδώσει σε μας τους πλέον προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Αφού δεν εμπιστεύονται κάποιοι πλέον την Δικαστική Επιτροπή και αφού δεν περιβάλλουν με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, αμεροληψία και σεβασμό το θεσμό των αθλητικών δικαστικών οργάνων, ας εξεύρουν τα πρόσωπα που θα τους εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και σεβασμό και των οποίων τις αποφάσεις θα σέβονται.

Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών και καθηκόντων μας αλλά και ούτε θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουν κοινωνοί ενός θεάτρου του παραλόγου, της ύβρεως, ξεπεσμού και ντροπής του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αναμέναμε μέχρι την υστάτη από την Ομοσπονδία και τα εμπλεκόμενα σωματεία να θωράκιζαν τον αθλητικό δικαστικό θεσμό. Αντί αυτού τον εξευτέλισαν και τον έπληξαν ανεπανόρθωτα με τις ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τους. Η αυτονόητη και μέχρι πρότινος αποδεκτή αξιοπιστία μας, αμεροληψία μας, αντικειμενικότητα αλλά και ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων, που επαναλαμβάνουμε μέχρι πρότινος ήταν αυτονόητα, έπαυσαν να ισχύουν από τις 17/05/2014 και εντεύθεν και δυστυχώς έπαυσαν να ισχύουν όχι σιωπηρά αλλά με τον πλέον αντιδεοντολογικό και πρωτόγνωρο τρόπο.

Ειδικότερα για το θέμα της βίας στα γήπεδα, θεωρούμε ότι η βία δεν είναι ανίκητη. Μπορεί να νικηθεί από το Κράτος για το κοινό έγκλημα και από την Ομοσπονδία εντός των χώρων των γηπέδων. Τόσο το Κράτος όσο και η Ομοσπονδία είναι ανίκητοι σε αυτά τα σημεία, νοουμένου ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι εκάστοτε αρμόδιοι Υπουργοί, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και οι ομάδες που το απαρτίζουν, πράγματι αποφασίσουν να νικήσουν την βία και τον χουλιγκανισμό.

Σίγουρα θα είναι οι νικητές. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η αθλητική δημοσιογραφία επίσης θα μπορούσαν να συνδράμουν καταλυτικά. Το ερώτημα όμως που πλανάται για δεκαετίες είναι κατά πόσο θέλουν.

‘Εχουμε την άποψη ότι σε ένα άθλημα που ισχύει η ανοχή, η ευθυνοφοβία, η μετακύληση ευθύνης, η απέκδυση ευθυνών και η απαξίωση του Καταστατικού και των Κανονισμών, μια ανθρώπινη τραγωδία είναι προδιαγεγραμμένη. Είμαστε μάρτυρες ήδη σοβαρών τραυματισμών. Η οικονομική τραγωδία για το άθλημα δυστυχώς έχει επέλθει.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω δεν μας μένει άλλη επιλογή παρά 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρία του Εφετείου, να υποβάλουμε ομαδικά τις παραιτήσεις μας, δίνοντας την ευκαιρία στην Ομοσπονδία αλλά και στις ομάδες μέλη της να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε στη κρίσιμη αυτή φάση που έφτασε το κυπριακό ποδόσφαιρο να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε τουλάχιστον ο στυλοβάτης κάθε θεσμού που είναι η απονομή της δικαιοσύνης, να κρατηθεί στο ύψος της.

ΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ