Κοντά στην επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» η Βρετανία: Το 87% των πολιτών έχουν αντισώματα

Κοντά στην επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» βρίσκεται η Βρετανία με το 87% των πολιτών να έχουν αναπτύξει πλέον αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με υπολογισμούς του πανεπιστημίου του Λονδίνου «UCL».

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα της νόσου Covid στη Γηραιά Αλβιώνα μειώνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών που χρειάζεται να έχουν αναπτύξει αντισώματα ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» υπολογίζεται στο 93% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοιού, η οποία καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό.

«Αν δε συμβεί κάτι πραγματικά αναπάντεχο, τότε αυτή η πανδημία έχει τελειώσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω ότι δεν θα δούμε μια μεγάλη αύξηση αυτόν το χειμώνα ή μεγάλο αριθμό θανάτων», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάθιους, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Υποψιάζομαι ότι δεν θα δούμε μια σημαντική έξαρση αυτό το χειμώνα, ούτε μεγάλο αριθμό θανάτων. Όσο περισσότερο κλείσουμε το χάσμα με το 10% των πολιτών που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα θα είμαστε. Όλοι θα κολλήσουν τελικά τον ιό και θα είναι πολύ καλύτερο να είναι εμβολιασμένοι», τόνισε.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την αρχική πρόβλεψη των επιστημόνων ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα έφθανε τις εκατό χιλιάδες ημερησίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας, τα ποσοστά κρουσμάτων μειώνονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα, κυρίως σε όσους είναι κάτω των 30 ετών.

Χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άλλα 27.734 κρούσματα Covid-19, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε μια εβδομάδα.

Ωστόσο, τα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες εξακολουθούν να έχουν μειωθεί κατά 120.000, δηλαδή κατά 36%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.