Κομματικές αντιπαραθέσεις την επαύριο της συνόδου του ΕΛΚ

Την ουσιαστική προσφορά της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην Κύπρο σχολίασαν με διαδοχικές τους δηλώσεις κομματικές παρατάξεις και υποψήφιοι πρόεδροι της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υποστήριξε ότι η χθεσινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κύπρο δεν προσέφερε καμία έμπρακτη και δεσμευτική στήριξη στην επιδίωξη της Κύπρου να γίνει αποδέκτης της κοινοτικής αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίσει την δεινή κατάσταση της οικονομίας της. Και πρόσθεσε πως η χώρα θα πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εξασφάλιση της δανειοδότησης.

Δηλώσεις επι του θέματος έκανε και ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς τον κ. Αναστασιάδη και αναφερόμενος στην επιμονες γερμανικές δηλώσεις περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, είπε χαρακτηριστικά πως “Ανέμενα από τον κ. Αναστασιάδη να πείσει την κ. Μέρκελ να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά και να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί τούτου, αντί να την πείσει, φαίνεται ότι πείθεται ο ίδιος”

Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας Σ.Μαλάς δήλωσε πως ο κ. Αναστασιάδης οργάνωσε τη χθεσινή σύνοδο με στόχο να αποκομίσει προσωπικά εκλογικά οφέλη και όχι για να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Ο ίδιος είπε χαρακτηιστικά πως “οι ομοϊδεάτες του κ. Αναστασιάδη δεν ήρθαν ως φίλοι της Κύπρου, αλλά πρόσφεραν ένα `πικρό φάρμακο` ως λύση του προβλήματος, όμοιο με αυτό που έδωσαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και στις άλλες χώρες, με τραγικές κοινωνικές συνέπειες”.

Η Σύνοδος του ΕΛΚ έδωσε σωστά μηνύματα υποστήριξε ο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ενώ παράλληλα έκρινε ικανοποιητικές τις δηλώσεις τόσο της Καγκελαρίου Μέρκελ όσο και των υπόλοιπων ιθυνόντων του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισήμανε ότι η σύνοδος έδωσε τα απαραίτητα μηνύματα αλληλλεγγύης και στήριξης προς την Κύπρο, ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να ακολουθηθεί απο την ίδια τη χώρα μια σωστή διαπραγμάτευση.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε είπε ότι την ώρα “που ο τόπος μας αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση και έχει ανάγκη της βοήθειας από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, κάποιοι επιλέγουν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να βλέπουν αντί την ουσία, το δάκτυλο τους”.