Κομισιόν: Σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού παρακολούθησης της προόδου που σημειώνουν τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αλλά και των ενεργειών για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων.

Ειδικότερα, θα συσταθεί μια πλατφόρμα χρηστής διακυβέρνησης στον φορολογικό τομέα, που θα απαρτίζεται από περίπου 45 μέλη: έναν εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου από τη φορολογική αρχή κάθε κράτους μέλους και, κατά μέγιστον, δεκαπέντε εκπροσώπους μη κυβερνητικών φορέων.

Η πλατφόρμα που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, πιθανότατα στις 10 Ιουνίου, θα παρακολουθεί την πρόοδο που θα σημειώνεται όσον αφορά τις δύο συστάσεις που συνδέονται με το εν λόγω σχέδιο δράσης.

Η πρώτη σύσταση προβλέπει μια ισχυρή στάση της ΕΕ έναντι των φορολογικών παραδείσων. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς παράδεισους και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες.

Η δεύτερη προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών λεπτομερειών και των «παραθύρων» που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Άλλες πρωτοβουλίες που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνουν: 1) την εκπόνηση κώδικα φορολογουμένων, 2) την καθιέρωση αριθμού φορολογικού μητρώου ΕΕ, 3) την επανεξέταση των διατάξεων βασικών οδηγιών της ΕΕ κατά των καταχρήσεων και τη θέσπιση κοινών κατευθυντηρίων γραμμών για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι ετήσιες απώλειες πόρων των κρατών μελών από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή ανέρχονται σε 1 τρισ. ευρώ, ενώ το προϊόν της παραοικονομίας γενικότερα ανέρχεται σε 2 τρις. ευρώ.

«Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις και η πλατφόρμα που εγκαινιάζουμε σήμερα θα κρατά τα κράτη μέλη σε εγρήγορση και θα εξασφαλίσει αποτελέσματα ανάλογα των προσδοκιών όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής»,ανέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, στατιστικών, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης, Αλγκίρντας Σεμέτα.