Κομισιόν: Αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης για Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία

H Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρωβουλή την αύξηση μέχρι 95% του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης προγραμμάτων του τομέα της Συνοχής για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, με το αιτιολογικό ότι οι τρεις χώρες εχουν πληγεί από την κρίση.

Το συνολικό ποσό των κοινοτικών κονδυλίων που αφορά η πρόταση ανέρχεται σε 520 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ αφορούν την Κύπρο, 400 εκατ. ευρώ την Ελλάδα και 100 εκατ. ευρώ την Πορτογαλία.

 

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα μέτρα θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής. Χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα, οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χαθούν, λόγω της έλλειψης χρόνου για τη διάθεση των χρημάτων ή της δυσκολίας εξεύρεσης εθνικής και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης στο ισχύον οικονομικό κλίμα.

 

Το μέτρο δεν αποτελεί νέα χρηματοδότηση, όμως επιτρέπει την ευκολότερη αξιοποίηση πόρων που διατίθενται ήδη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 95% και έτσι θα μειωθεί η απαίτηση εθνικής συγχρηματοδότησης σε μόλις 5%.

Συγκεκριμένα, το 2014 αυτό θα αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. για την Ελλάδα, 100 εκατ. για την Πορτογαλία και 20 εκατ. ευρώ για την Κύπρο. Με τη σημερινή πρόταση απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος μη απορρόφησης δεδομένου ότι η περίοδος για την εκταμίευση παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2015.

puf