Κομισιόν: Έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν έχουν επανειλημμένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP», αναφέρει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτούσε, επίσης, την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρός του, Osman Baydemir, και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο κ. Χαν επισημαίνει στην απάντησή του ότι η Κομισιόν έχει καλέσει την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας, ενώ έχει ζητήσει επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.