Κολοκασίδης για πρόταση Κασουλίδη: Για ποια επιστροφή της Αμμοχώστου μιλά;

Κολοκασίδης για πρόταση Κασουλίδη: Για ποια επιστροφή της Αμμοχώστου μιλά;

Γραπτή δήλωση του υποψηφίου για την προεδρία, Γιώργου Κολοκασίδη για Τύμπου και ΜΟΕ

Ακούσαμε ξανά, από το στόμα του Υπουργού Εξωτερικών αυτή τη φορά, την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Για ποια επιστροφή της Αμμοχώστου μιλά; Το μέρος της Αμμοχώστου που υποτίθεται θα επιστραφεί είναι μόνο ένα κλάσμα της σύνολης πόλης. Και αυτό επιστρέφεται στα ΗΕ και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος το μέρος αυτό θα είναι περίκλειστο, περικυκλωμένο από στρατεύματα κατοχής με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ο πραγματικός κίνδυνος όμως αφορά στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Δηλώνει ηχηρά ο Υπουργός Εξωτερικών ότι θα αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ποια απομόνωση; Η όποια απομόνωση της κατοχής (όχι των Τουρκοκυπρίων) είναι αποτέλεσμα της παρανομίας της κατοχής και τίποτε άλλο. Ουσιαστικά παραδέχεται ο Υπουργός Εξωτερικών ότι θα υποχωρήσει η νομιμότητα για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της κατοχής.

Η νομιμότητα όμως είναι το ύστατο πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανείς, απολύτως κανείς, δεν έχει δικαίωμα να την προσφέρει ως δώρο ή να την απομειώσει.

Και αν πάρουν οι Τούρκοι νομιμοποίηση της Τύμπου δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για λύση. Και τότε είναι που θα μας μείνει η διχοτόμηση.

Η Αμμόχωστος εποικίζεται. Αντί η κυβέρνηση να συνεχίσει τη χρεωκοπημένη πολιτική του μποναμά ας σημάνει συναγερμό. Ας κλιμακώσει το κόστος της Άγκυρας από την καταβρόχθιση της Αμμοχώστου. Πριν είναι αργά.