Κοινό ανακοινωθέν χωρίς ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου

Με εμφανή τη διάθεση να κερδίσει χρόνο μέχρι το δημοψήφισμα του Ταγίπ Ερτογάν που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου προσήλθε στον δείπνο με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο «Λήδρα Παλλάς», με οικοδεσπότη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Οι δύο ηγέτες μπήκαν από ξεχωριστές πόρτες στο ξενοδοχείο με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να ελπίζει ότι «θα υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών», αλλά «χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες» πως δήλωσε πριν τον δείπνο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδης. Ο δείπνος διήρκεσε τρεις ώρες και κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υπέγραφαν και οι δύο ηγέτες και δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο ανακοινωθέν γινόταν λόγος για “ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με ανταλλαγή ιδεών” με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες συνεχίζοντας τις επαφές ώστε “να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν” μια και οι δυο ηγέτες όπως αναφέρεται στο ανακοινωθεν τις επόμενες μέρες θα απουσιάζουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και φιλία για την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς επίσης και στο επίμαχο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Είναι η πρώτη φορά φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, από τα μέσα Φεβρουαρίου όταν ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τις συνομιλίες διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της Βουλής για την διδασκαλία του «ενωτικού δημοψηφίσματος». Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες της Κυπριακής κυβέρνησης για να εκτονωθεί η κατάσταση. Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Βουλή, στο υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά τους εορτασμούς των εθνικών επετείων είναι μία από αυτές… Η τροπολογία βρίσκεταιστην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ενώ και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ (Νεοφύρου-Κυπριανού), δραστηριοποιήθηκαν έντονα τελευταία για να «πείσουν» τον κατοχικό ηγέτη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις.
Την ερχόμενη Παρασκευή (7/4) η Κυπριακή Βουλή αναμένεται να αποφασίσει, ώστε την δικαιοδοσία για τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις να λαμβάνει ο υπουργός παιδείας και όχι οι βουλευτές. Η τροπολογία (εκτός από ΔΗΣΥ) στηρίζεται και από το ΑΚΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν υποστηρίζοντας πως πρόκειται για υποταγή στις «διαταγές» Ακιντζί. Ο ΠτΒ Δημ. Συλλούρης σε μία σιβυλλική δήλωση ανέφερε ότι «αυτοσκοπός μας πρέπει να είναι η ανάκτηση της ελευθερίας και η διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο».
Ο Ακιντζί προσήλθε στο δείπνο με το νέο «φακελάκι» της Άγκυρας, που έχει βρει καινούργιο πρόσχημα, ζητώντας την χορηγία των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ στους Τούρκους πολίτες (;) προκειμένου να μπορεί να μπλοκάρει τις συνομιλίες.