Κοινοτικά προγραμμάτα προς όφελος των άνεργων δημοσιογράφων

Ικανοποιημένο έφυγε από το Προεδρικό το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Κύπρου

Ικανοποιημένο από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναχώρησε από το Προεδρικό το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ Αντώνης Μακρίδης, που είπε ότι οι μεγαλύτερες προσδοκίες επενδύονται στην αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων προς όφελος των άνεργων δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Προεδρίας για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας υπόψη το Πρόγραμμα Απασχόλησης και Κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων θα επιδιώξει την ένταξη των άνεργων πτυχιούχων δημοσιογράφων στο πρόγραμμα, που έχει εξαγγελθεί με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Προστίθεται ότι επιπλέον, το πρόβλημα των ανέργων δημοσιογράφων θα εξεταστεί στα πλαίσια του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων με τον τρόπο που έχει αποφασισθεί στον ξενοδοχειακό τομέα, δηλαδή της κρατικής επιδότησης της πρόσληψής τους από  την εργοδοτική πλευρά.

Αναφέρεται, επίσης, ότι θα αναζητηθούν μέτρα ενίσχυσης των ΜΜΕ, μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Στήριξης, τα οποία θα επεξεργάζεται από τούδε και στο εξής το Γραφείο Προγραμματισμού.

Όπως δήλωσε ο κ. Μακρίδης, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε μετά από αίτημα της ΕΣΚ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου, που γιορτάζεται την 3η Μαΐου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ανέφερε ότι το ΔΣ της Ενωσης έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλα τα προβλήματα αφορούν τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι πολλά και σοβαρά.

«Φεύγουμε από τη συνάντηση ικανοποιημένοι», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πήραμε λόγο παρηγορητικό και υποσχέσεις για συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν και τους άνεργους και τους δημοσιογράφους γενικότερα».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ανακοίνωσε ότι «οι άνεργοι δημοσιογράφοι θα ενταχθούν στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για επιδότηση κάποιου μισθού συν τις μονάδες που αναλογούν στο Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων», αλλά επεσήμανε, «δίνουμε μεγάλη σημασία στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα εργαστούν οι αρμόδιοι λειτουργοί και θα γίνει έρευνα ώστε να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα της ΕΕ, είτε αυτά είναι αυτοτελή, είτε συγχρηματοδοτούμενα, ώστε να τύχουμε ωφέλειας μέσα από αυτά τα προγράμματα».

Ο κ. Μακρίδης δήλωσε σίγουρος ότι θα γίνει αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ανέφερε ότι το ΔΣ της επαγγελματικής οργάνωσης των δημοσιογράφων θα είναι σε επαφή με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα καταγραφούν οι άνεργοι δημοσιογράφοι και οι δικαιούχοι για ένταξη στα διάφορα προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα το ΔΣ θα συναντηθεί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του Τύπου, που τιμάται αύριο, ο κ. Μακρίδης είπε ότι στις χώρες που λιγοστεύουν, χάνουν τα δικαιώματα τους αποδυναμώνονται οι δημοσιογράφοι, αδυνατίζει και συρρικνώνεται η δημοκρατία».

Σε μια χώρα, στην οποία οι δημοσιογράφοι έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, βοηθείται η δημοκρατία, ο λαός, οι αδύνατοι, από τη μια και από την άλλη οι δημοσιογράφοι επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, είπε.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ότι τα προβλήματα του κλάδου υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων να περάσει στην ανεργία, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων στα ΜΜΕ να έχει υποστεί δραστικές μειώσεις στις απολαβές τους.

Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφωνώντας στην ανάγκη διασφάλισης του ανεπηρέαστου των δημοσιογράφων προς όφελος της πολυφωνίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου των δημοσιογράφων.

Ως πρώτα μέτρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε την αύξηση από 10 χιλιάδες σε 25 χιλιάδες ευρώ της χορηγίας που το κράτος παραχωρεί στην ΕΣΚ για τη συντήρηση και βελτίωση του Μουσείου Τύπου και τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Ένωσης.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το σεβασμό και την εκτίμησή του προς τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης και επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει με κάθε τρόπο τη δημοσιογραφία και την πολυφωνία στον τόπο μας.