Κοινοβουλευτικός απολογισμός του Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ, Νίκου Νικολαΐδη

Η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Βουλευτή Λεμεσού του ΚΣ ΕΔΕΚ, Νίκο Νικολαΐδη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Εκατοντάδες κόσμου κατέκλυσαν τους χώρους μέσα και έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, όπου ο βουλευτής παρουσίασε τον απολογισμό της Κοινοβουλευτικής Περιόδου 2011 – 2015.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν συνέχεια μιας σειράς από ανοικτές εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου με το λαό, σύμφωνα και με την προεκλογική του δέσμευση για τακτική δημόσια λογοδοσία του προς τους πολίτες.

Στην ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης, αφού έκανε μια αναδρομή στα σημαντικά γεγονότα της τετραετίας που πέρασε στον τόπο μας και παρουσίασε αναλυτικά το κοινοβουλευτικό του έργο και τη γενικότερη πολιτική του δράση.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή του στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε, στις διάφορες τροπολογίες που πρότεινε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσα από τις Ερωτήσεις και τα Αυτεπάγγελτα Θέματα που ενέγραψε καθώς επίσης και στη συμμετοχή του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Συνέλευσης. Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες παράλληλες δράσεις του στην επαρχία και πόλη της Λεμεσού με στόχο την επίλυση τοπικών προβλημάτων καθώς επίσης και στη διοργάνωση 14 ανοικτών εκδηλώσεων την τελευταία τετραετία προς ενημέρωση των πολιτών πάνω σε καυτά τρέχοντα θέματα που τους απασχολούν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στο κυπριακό πρόβλημα κάνοντας αναφορά στο σημερινό του πλαίσιο και στις προοπτικές επίλυσης του. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών και στην απαραίτητη ενότητα που πρέπει να διακρίνει το εσωτερικό μέτωπο και η οποία πρέπει να βασίζεται στην κοινά αποδεκτή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Επίσης υπογράμμισε τη θετική σημασία της ανάδειξης στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του Μ. Ακιντζί, αλλά παράλληλα ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκία στις όποιες εξελίξεις αφορούν στο κυπριακό.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Και ρεαλισμός δεν είναι ούτε να κτυπάμε τις καμπάνες, ούτε όμως και να παγώνουμε από φόβο για τη λύση. Ρεαλισμός είναι να μην παραγνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας και ότι αυτή η εκκρεμότητα εμπεριέχει καταστροφικούς κινδύνους για το μέλλον μας σε αυτό τον τόπο. Όμως ρεαλισμός είναι και να αναγνωρίζουμε ότι μια κακή λύση μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη και πιο καταστροφική από αυτή την εκκρεμότητα. Και πάνω απ’ όλα να μην ξεχνάμε ότι, τα παιδιά μας αξίζουν ενός καλύτερου μέλλοντος. Αξίζουν να ζήσουν σε μια καλύτερη πατρίδα. Σε μια ελεύθερη πατρίδα. Σε μια ευημερούσα πατρίδα. Με ασφάλεια και χωρίς το κίνδυνο να υποστούν και αυτοί δεινά από εισβολές και πολέμους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Αν η δική μας γενιά δεν ξοφλήσει αυτό το χρέος, θα είμαστε υπόλογοι και ένοχοι στη συνείδηση μας για πάντα».

Αναφορικά με τα τελευταία συμβάντα στην ΕΔΕΚ, ο Νίκος Νικολαΐδης ανάφερε τα εξής:

«Σε αυτή την πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, ο τόπος χρειάζεται ένα σοσιαλιστικό κίνημα σοβαρό και αξιόπιστο . Σοβαρό και αξιόπιστο με σωστές και τεκμηριωμένες θέσεις ώστε να είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά την πορεία των πραγμάτων σε σχέση πρώτα και πάνω απ’ όλα με το εθνικό μας θέμα, αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Χρειάζεται συνεπώς προσοχή ώστε όλες οι αποφάσεις και ενέργειες μας να ενισχύουν την εικόνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας του κινήματος μας και να συμβάλλουν στην ενίσχυση και θεμελίωση της ενότητας του. Και η ενότητα θεμελιώνεται μόνο πάνω στις δημοκρατικές διαδικασίες, το δημοκρατικό διάλογο, τη σύνθεση, το σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας, αλλά και το σεβασμό της κάθε άποψης που με εντιμότητα κατατίθεται. Πάνω σε αυτές τις γραμμές και αρχές θα πρέπει να επικεντρωθεί το κίνημα μας, για να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, να κτίσει συνθήκες ενότητας και προοπτική και να συνεχίσει μια ιστορία σχεδόν μισού αιώνα αγώνων, θυσιών και προσφοράς στον τόπο».

Τέλος, ο Νίκος Νικολαΐδης έκανε και αναφορά στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

« Οι αποφάσεις του Κινήματος για τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να παρθούν με κανένα άλλο κριτήριο, εκτός από την ενότητα και την προοπτική της ΕΔΕΚ. Θα πρέπει αυτές οι αποφάσεις να δείξουν σεβασμό προς τις απόψεις της κοινωνίας και την ετυμηγορία των πολιτών όπως εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και όπως εκφράζεται σήμερα.

Θέλω να πιστεύω ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας μας θα είναι τέτοιες που θα μου επιτρέψουν να ξαναζητήσω την ψήφο σας, το 2016, με την ίδια τιμή και με την ίδια υπευθυνότητα όπως και το 2011, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού. Και είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας στήριξη θα έχομε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν όμως, παρ’ ελπίδα, διαψευστούν οι προσδοκίες μας, αν επικρατήσουν λογικές αποκλεισμού αντί ενότητας, αν οι αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΔΕΚ είναι τέτοιες που να μην αφήνουν καμιά πιθανότητα για συνέχιση της παρουσίας μου στην επόμενη Βουλή, τότε και πάλι οι επιλογές μου θα είναι επιλογές προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.

Έστω όμως και αν ληφθούν αποφάσεις που δεν θα αφήσουν περιθώριο να είμαι στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, να είστε βέβαιοι ότι εγώ θα είμαι πάντα μαζί σας και δίπλα σας. Στην υπηρεσία του λαού και της Κύπρου μας».

Γραφείο Βουλευτή Λεμεσού Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Νίκου Νικολαΐδη