Κοινή πρόταση για προανακριτική για τον Παπακωνσταντίνου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ- Σύμφωνη η κυβέρνηση

Οι διαστάσεις που έχει λάβει τις τελευταίες ώρες η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με την εμπλοκή του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταστίνου, ανάγκασε  τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να συμφωνήσουν υπέρ της  κατάθεσης πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στόχος της θα είναι η οποία θα ελέγξει τους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ προς όφελος συγγενικών του προσώπων τα οποία «εξαφανίστηκαν» από τον κατάλογο των Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υποβάλλουν  κοινή πρότασή, ενδεχομένως και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μία υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών. «Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί όπως και η ελληνική κοινωνία», τονίζει ο κ. Κουβέλης.

Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σιβυλλικά ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Με την ταχεία κατάθεση πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέλουν και να προλάβουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση.

Ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να βάλουν στο κάδρο της απόδοσης πολιτικών ευθυνών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και γι’ αυτό ενδεχομένως κινηθούν για να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση για προανακριτική, αν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η προανακριτική πρέπει να επικεντρωθεί στους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ