Κοινή Διακήρυξη ΑΚΕΛ – ΚΚ Τουρκίας για Κυπριακό και άλλα διεθνή ζητήματα

Οπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, τα δυο κόμματα καταδικάζουν το συνεχιζόμενο εποικισμό, ο οποίος είναι επιβλαβής τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. “Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι επείγουσα.

Στη δημοσιοποίηση Κοινής Διακήρυξης σε σχέση με το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα της περιοχής προχώρησαν σήμερα το ΑΚΕΛ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που χαρακτηρίζουν επιβλαβές το αδιέξοδο στις συνομιλίες και “εκτιμούν ότι οι μονομερείς ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης ειδικά όσον αφορά στην οδηγία NAVTEX εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν ακόμα ένα παράδειγμα της νέο-οθωμανικής επεκτατικής της πολιτικής”.

Οπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, τα δυο κόμματα καταδικάζουν το συνεχιζόμενο εποικισμό, ο οποίος είναι επιβλαβής τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους. “Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι επείγουσα. Μια λύση δια μέσω των συνομιλιών που θα καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κύπρο ελεύθερη χωρίς κατοχή, αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα, μια Κύπρο επανενωμένη στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά υπό τον ΟΗΕ ψηφίσματα”, προστίθεται.

Η Κοινή Διακήρυξη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ανέφερε, πως το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΚΚ Τουρκίας, ανταλλάσσοντας απόψεις σε διάφορα ζητήματα της διεθνούς μας δραστηριότητας.

“Έχουμε από κοινού καταλήξει σε κοινές θέσεις σε σειρά ζητημάτων. Θεωρούμε χρήσιμο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη στις χώρες μας γι΄αυτά”, ανέφερε ο κ. Κυπριανου, εξαίροντας “την τόλμη και την ειλικρίνεια, καθώς και τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που παρά το μικρό του μέγεθος, δεν διστάζει να συγκρούεται με υπέρτερες, πολύ αντιδραστικές καταστάσεις και δυνάμεις στη χώρα του”.

Θεωρούμε μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι τα δύο κόμματα τοποθετούνται στη βάση αρχών στο Κυπριακό όπως και σε άλλα διεθνή θέματα της περιοχής, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας τη συμφωνία των δύο κομμάτων ως προς την ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος και των βασικών χαρακτηριστικών της λύσης, όπως η απαλλαγή από την κατοχή, η αποστρατιωτικοποίηση, η κατάργηση μονομερών εγγυητικών δικαιωμάτων, η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

“Ακόμη, άξια ειδικής αναφοράς, είναι η καταδίκη των επεκτατικών επιδιώξεων της κυβέρνησης της Τουρκίας όσο αφορά στην οδηγία NAVTEX στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας τη θέση πως οι δύο λαοί, ο κυπριακός και ο τουρκικός, δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.

“Είναι τα ιδιοτελή συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών κύκλων που διαβρώνουν την ανάγκη για φιλία και συνεργασία των λαών. Τα κόμματα μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση· εκείνη της ειρήνης, της ισότητας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου”, επεσήμανε.

Στην Κοινή Διακήρυξη ΑΚΕΛ και Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας σημειώνεται πως τα δύο κόμματα συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, τις στρατιωτικές και άλλες παράνομες επεμβάσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς και τον αντιδραστικό ρόλο φανατικών, τρομοκρατικών οργανώσεων και τη γενικότερη αστάθεια. Επιπρόσθετα, συζήτησαν την κατάσταση στην Παλαιστίνη και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους με τον Παλαιστινιακό λαό.

Τα δύο κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για μια «νέα Μέση Ανατολή», την αποσταθεροποίηση και την διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής, είναι η βασική αιτία των πολέμων και των συρράξεων. “Αυτή τούτη η αποσταθεροποίηση, παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και οδηγεί στη σφαγή των λαών και στην καλλιέργεια του εθνικισμού και του μίσους. Συγκρούεται με το στόχο της ειρήνης, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, περιλαμβανομένων του Κυπριακού και του Τουρκικού λαού. Τα κόμματα μας, αγωνίζονται για το δικαίωμα των λαών στην κυριαρχία, την ελευθερία και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή”, προσθέτουν.

Εξάλλου, τα δύο κόμματα αντιτίθενται στη στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου, απαιτούν μια Μεσόγειο ελεύθερη από στρατεύματα και πυρηνικά όπλα, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε κράτους. Επίσης, “καλωσορίζουν τη δράση των φιλειρηνικών κινημάτων σε Κύπρο και Τουρκία καθώς και τη σημαντική δράση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών ταξικών συνδικάτων τα οποία αναπτύσσουν τη δράση τους σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας”.