Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Στήριξη για θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Στήριξη για θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Την πλήρη στήριξη της στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εξέφρασε το Ισραήλ που φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα καταδίκης στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».

Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Νετανιάχου – Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν οι υπουργοί των δύο χωρών

Σε “εξαιρετικό κλίμα” διεξήχθη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, γεγονός που επισφραγίζει τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση, ότι “ελπίζουμε αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρατηρούν από την κυβέρνηση, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. “Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών”, τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της. “Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε δε ότι “θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή”.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας, σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σχετικά με τον τομέα του τουρισμού, επισήμανε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.

Σχετικά με την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημείωσε πως “έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει”.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν

Μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών, ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών:

-Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ:

“Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία ολόκληρης της αποστολής μας. Καθώς προετοιμαζόμουν για αυτό το ταξίδι, ανέτρεξα στο αρχείο μου όπου βρήκα μια δήλωση του εκλιπόντος πατέρα μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990. Είχε αναφέρει ότι «η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η δήλωση αυτή έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η σχέση αυτή δεν ήταν τόσο προφανής όσο είναι σήμερα.

Έχω όμως ακόμα την αίσθηση ότι αυτή η δήλωση ακούγεται προφητική όσο ποτέ. Σκέφτηκα πολύ το νόημα που είχαν αυτές οι λέξεις στο παρελθόν. Πριν από λίγο καιρό, στις 21 Μαΐου, είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε σε εικονικό επίπεδο την 30ή επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, πραγματοποιώντας το πρώτο μου ταξίδι μετά την 1η φάση, θα έλεγα, της πανδημίας COVID, ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης μου.

Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με τρόπους με τους οποίους μπορούμε από κοινού να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων. Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Είναι στέρεη και έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς να καθορίζεται από άλλους παράγοντες.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Είχαμε την ευκαιρία με τον Πρωθυπουργό να μιλήσουμε για την COVID-19. Συμμετέχουμε μάλιστα από κοινού σε μια ομάδα χωρών από ολόκληρο τον κόσμο που ονομάζεται «Ομάδα Χωρών για την Έξυπνη Διαχείριση της COVID-19». Στα πλαίσια της ομάδας αυτής, έχουμε μοιραστεί πολύτιμα μαθήματα και εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του καταστροφικού προβλήματος. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη φάση, το να επαναπαυτούμε σήμερα θα συνιστούσε κάθε άλλο παρά έξυπνη διαχείριση. Είναι σημαντικό να εκπέμπουμε διαρκώς το μήνυμα ότι πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα πιθανό δεύτερο κύμα, ελπίζοντας ότι, στο μεταξύ, η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης θα μας βοηθήσει σε αυτό το μέτωπο. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και το πολύ ενδιαφέρον έργο των επιστημόνων εδώ στο Ισραήλ στον συγκεκριμένο τομέα.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε πλήρως ότι πρέπει να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Και οι δύο χώρες μας έχουν την ανάγκη να λειτουργούν ως τουριστικοί προορισμοί. Για εμάς, είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα ώστε να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό, θέτοντας όμως την ασφάλεια και την υγεία τους ως κορυφαία μας προτεραιότητα.

Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε απευθείας πτήσεις προς όλους τους κύριους τουριστικούς μας προορισμούς. Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εργαστήκαμε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενισχύσαμε τις δομές υγείας σε όλα τα τουριστικά θέρετρα. Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανοίξουμε τον τουριστικό μας κλάδο στους ξένους επισκέπτες και θα τον μελετήσουμε εκ νέου, προκειμένου η ασφάλεια και η υγεία τους να αποτελούν πάντα την πρώτη μας προτεραιότητα.

Μιλήσαμε επίσης και για άλλες πτυχές της σχέσης μας. Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου , υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Για παράδειγμα, εξετάζοντας τον κλάδο της τεχνολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα σας, κ. Πρωθυπουργέ, διαπιστώνω ότι οι δυνατότητες για συνέργειες είναι προφανέστατες. Αναζητάτε μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης και εμείς έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό τέτοιων μηχανικών. Μας χωρίζει απόσταση μόλις μιάμισης ώρας, βρισκόμαστε στην ίδια ζώνη ώρας, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη για την είσοδό σας στην αγορά της ΕΕ, και οι δύο χώρες έχουμε πολύ μεγάλο πληθυσμό διασποράς και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο Ισραήλ αντίστοιχα. Έχουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους μηχανικούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι μηχανικοί αυτοί θα μπορούσαν κάλλιστα να εργαστούν και σε ισραηλινές εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Ειδικά σε αυτόν τον χώρο, λοιπόν, θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.

Υπάρχουν βεβαίως ευκαιρίες και σε άλλους τομείς. Αναφερθήκαμε εκτενώς σε τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας και μάλιστα όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα έχει πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον ομόλογό του. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων.

Αναφερθήκατε, φυσικά, και στην τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για μια σχέση της οποίας το όραμα, με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό EastMed. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχθήκαμε στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου που υπογράψαμε τη σύμβαση για τον αγωγό. Θα καλωσορίσουμε τη συμμετοχή και της Ιταλίας, ώστε να ξεκινήσουμε τη σοβαρή δουλειά σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη συνολικά, καθώς αναζητούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε φυσικά την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την ευρύτερη περιοχή, όπου ανέφερα την άποψή μας για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας.

Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή.

Όπως, λοιπόν, είπε και ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου μπορούμε να αξιολογήσουμε όσα έγιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια. Είμαι όμως ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι οι λαοί μας μπορούν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από τη σχέση των δύο χωρών μας, τόσο στον στρατηγικό και γεωπολιτικό τομέα όσο και στον οικονομικό.

Στον τομέα της σχέσης των δύο πολιτισμών μας, εμείς νιώθουμε ιδιαίτερα άνετα όταν ερχόμαστε στο Ισραήλ και γνωρίζω πολύ καλά ότι το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες του Ισραήλ που επισκέπτονται την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σχέση που διαρκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ και πάλι, Πρωθυπουργέ, για τη θερμή υποδοχή”.

Μητσοτάκης: Συμπαγής η συνεργασία των δύο χωρών – Νετανιάχου: Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας που συνδέουν την Ελλάδα και το Ισραήλ, επιβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις δηλώσεις που έκαναν έπειτα από τη συνάντησή τους, αναγνωρίζοντας και οι δύο την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, έπειτα από την κρίση του κορονοϊού.

Οι δυο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για τη διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανα και οι δύο στον τουρισμό.

“Ήρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς τομείς”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξομολογήθηκε, δε, “καθώς προετοιμαζόμουν γι’ αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ”. Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ συμπαγής και αυτόφωτη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον Ισραηλινό ομόλογό του συμμετείχαν σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού. “Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς της. Όπως είπε στη συνέχεια, “αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη”. Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι “είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα”.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, και οι δυο αναγνώρισαν ότι “πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία” και πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. “Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά”, είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια και ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας”, ενώ ανέφερε πως συζήτησαν για τον East Med και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι “οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας” και δήλωσε πεπεισμένος ότι η στρατηγική σχέση των δυο χωρών μπορεί να ενδυναμωθεί περισσότερο. Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι “πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα”.

Νετανιάχου: Ευημερία μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νεντανιάχου έκανε λόγο για τεράστιες ευκαιρίες ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας ότι “η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας”. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως “η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις”.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Νετανιάχου σημείωσε: “Εχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει”.

Υπογράμμισε, επίσης, πως έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός του Ισραηλινών επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα ότι πέρυσι 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του ήρθαν στη χώρα μας. “Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα”, είπε ο κ. Νετανιάχου και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “οι δυο χώρες έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον”.