Κοινή δήλωση ΑΚΕΛ και ΡΤΚ για την υγεία και τα οδοφράγματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινή Δήλωση ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP)

Συνεργασία και Αλληλεγγύη για την Υγεία

 

Το ΑΚΕΛ μαζί με το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δημοσιεύουν κοινή δήλωση με τίτλο «Συνεργασία και Αλληλεγγύη για την Υγεία» σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας και την αναγκαία συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν οι δύο κοινότητες στην αντιμετώπισή της. Το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης ακολουθεί πιο κάτω:

Στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού τα κόμματα ΑΚΕΛ και Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα καλούν Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ενδυναμώσουν την κοινή συνεργασία και αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Καταρχάς, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, απ’ άκρη σε άκρη της Κύπρου, που δίνουν δύσκολη μάχη για αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή χαιρετίζουμε την υπομονή και υπεύθυνη στάση όλων των Κυπρίων ως προς την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που απαιτούνται να ακολουθηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποτελεί γεγονός ότι καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σωρεία ζητημάτων που σχετίζονται με τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα και στις δύο κοινότητες. Χαιρετίζουμε τις όποιες προσπάθειες να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα και ιδιαίτερα το έργο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Περαιτέρω, θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθούν μακροχρόνιοί και σταθεροί μηχανισμοί συνεργασίας κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί εκτενώς και η κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν και τις δύο κοινότητες την επόμενη περίοδο, κατά την οποία θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα. Αυτά είναι ζητήματα εργασίας, μετακίνησης ένθεν κι ένθεν της πράσινης γραμμής, υγειονομικοί έλεγχοι καθώς και ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών, φαρμάκων και υγειονομικού εξοπλισμού. Ενόσω παραμένουν κλειστά τα οδοφράγματα, είναι αναγκαίο να βρεθεί μια άμεση λύση για να μπορέσουν να πάνε πίσω στις δουλειές και στα σχολεία τους στο νότιο μέρος του νησιού οι Τ/κ εργαζόμενοι και μαθητές.

Τα δύο κόμματα πιστεύουμε ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης και να επιτραπεί η διακίνηση και από τις δύο πλευρές. Βεβαίως, για να αρχίσει η διέλευση θα πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού οπόταν θα πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση και οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι.

Τα κόμματα μας δεσμεύονται να εργαστούν για την επεξεργασία πιο συγκεκριμένων προτάσεων για τα πιο πάνω θέματα μέσα στην επόμενη περίοδο.

Η μοίρα όλων των Κυπρίων είναι κοινή. Η μόνη οδός επίλυσης των προβλημάτων είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Με αυτό τον τρόπο βάζουμε τα αναγκαία θεμέλια για το μέλλον μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.