Κοινή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη στη Κύπρο.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι συνοδευόμενος με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων  η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, με τo πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγραψε:

«Έγινα δεκτός πριν από λίγο από τον Πρόεδρο@AnastasiadesCY, με τον οποίο συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό και στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας»

«Με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος @NikosDendias είχαμε σήμερα μια άκρως παραγωγική συνάντηση, συζητώντας την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», ανήρτησε ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για επίσκεψη ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Με δεδομένη την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας απέναντι στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, έλαβε χώρα η σημερινή επίσκεψη εργασίας του Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και οι επαφές που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό των Εξωτερικών.

Όσο η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, η Κύπρος και η Ελλάδα θα συντονίζονται και θα κινούνται από κοινού με άξονα την άσκηση επιρροής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τρίτες χώρες και με σκοπό την ανακοπή, συγκράτηση και καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας.

Η πειστική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαία ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί πως η παραβατικότητα και η επιθετικότητα που προβάλλει, έχουν συνέπειες.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης. Η πολιτική των κανονιοφόρων και των προκλήσεων, δεν έχουν καμία θέση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κι αυτό είναι το σαφές μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία.