Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων νεολαίας για τη κάρτα φιλάθλου

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου Οργανώσεων Νεολαίας για το νόμο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 (Ν. 132(I)/2014) |

Οι οργανώσεις νεολαίας ΝΕΔΗΚ, ΕΔΟΝ, Συμμαχία Νέων και Νεολαία Οικολόγων, πραγματοποίησαν συνάντηση την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, κατά την οποία συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για το νόμο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 (Ν. 132(I)/2014), τα προβλήματα και τα κενά του.

Παρά τις επιμέρους διαφορές και διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς συγκεκριμένο νόμο, οι οργανώσεις νεολαίας συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1) Είμαστε αντίθετοι με τη γενικότερη φιλοσοφία του νόμου, αλλά και βάσει των συγκεκριμένων προνοιών του που τον καθιστούν ως τρομονόμο. Η αντίθεση μας έχει να κάνει με το κατασταλτικό πνεύμα του συνόλου της νομοθεσίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζει το ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, αλλά το μεταφέρει εκτός γηπέδων παραβιάζοντας παράλληλα τις ατομικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα όσων θέλουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους άθλημα. Το όλο πακέτο των τροποποιήσεων ουσιαστικά διαγράφει από τον τίτλο της νομοθεσίας τη λέξη πρόληψη, αφού σε κανένα σημείο τα μέτρα που προτείνει δεν είναι προληπτικά. Αντίθετα, περιορίζεται και τονίζεται μέσα από τις τροποποιήσεις ο κατασταλτικός χαρακτήρας, που έχει πλέον ο νόμος. Επικεντρώνεται μονάχα στην εντός γηπέδων εικόνα και μόνο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι στατιστικά η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιστατικών βίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται εκτός γηπέδων.

2) Αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας μπορεί να επέλθει μέσω της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των νέων και ευρύτερα των φιλάθλων, της διαφανούς και δίκαιης διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων, αλλά και τερματισμού των αντιλαϊκών πολιτικών που αναγεννούν την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό και όχι μέσω κατασταλτικών νομοθεσιών όπως αυτή.

3) Η νομοθεσία παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού για μια μικρή μερίδα παρανομούντων ταραχοποιών θυσιάζεται η ιδιωτικότητα ολόκληρου του φίλαθλου κοινού.

4) Η πορεία απόφασης και εφαρμογής του νόμου αποτέλεσε μνημείο ετσιθελισμού και βεβιασμένων κινήσεων αφού χωρίς να γίνει καμία αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2008, αλλά και χωρίς να προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το έγγραφο με τις τροποποιήσεις.

5) Ο νόμος έχει αποδειχθεί πανηγυρικά ανεφάρμοστος. Για την εφαρμογή του νόμου απαιτούνται υποδομές στους αθλητικούς χώρους. Απαιτείται για παράδειγμα ειδικό σύστημα εισόδου, συστήματα παρακολούθησης, ακόμα και η απλή αρίθμηση θέσεων. Οι υποδομές αυτές, ούτε υπάρχουν στα γήπεδα μας, ούτε είναι στα άμεσα σχέδια των αρμοδίων. Ως εκ τούτου, το μόνο το οποίο εφαρμόζεται είναι η πρόνοια της κάρτας οπαδού με το φακέλωμα χιλιάδων πολιτών.

6) Έχει επιφέρει ζημιά αντί κέρδος στον Κυπριακό Αθλητισμό, στο άθλημα του ποδοσφαίρου, αλλά και στα σωματεία. Η εικόνα των άδειων γηπέδων του φετινού πρωταθλήματος είναι αποκαρδιωτική, ενώ ταυτόχρονα και ζημιογόνα για τα σωματεία. Εκ του αποτελέσματος πλέον, μπορούμε να μιλήσουμε και με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο πείραμα του κου Ιωνά Νικολάου και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Όλες οι μεγάλες ομάδες έχασαν σχεδόν το 50% του κόσμου τους από τα γήπεδα και παράλληλα σημαντικά έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων. Τη νέα χρονιά εκτιμάται να χάσουν ακόμα περισσότερα έσοδα από την αναμενόμενη μείωση στα εισιτήρια διαρκείας, κυρίως λόγω της κάρτας φιλάθλου.

7) Ενισχύονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του λαοφιλέστερου αθλήματος. Οικονομικά συμφέροντα όλων όσοι έχουν να κερδίσουν από τα συστήματα παρακολούθησης και ασφαλείας, αλλά και όσων «κατέχουν τα κλειδιά» σε συνδρομητικές πλατφόρμες και κανάλια, αφού πλέον το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε καθαρά τηλεοπτικό προϊόν.

Οι οργανώσεις νεολαίας με δεδομένο πλέον, την εφαρμογή προνοιών της νομοθεσίας και τις επιπτώσεις αυτών στον Κυπριακό Αθλητισμό, επαναφέρουμε το ζήτημα επιζητώντας το διάλογο και την προσπάθεια δημιουργίας συναντίληψης με την Πολιτεία, με απώτερο σκοπό την τροποποίηση προνοιών του νόμου που εκ των πραγμάτων έχουν απομακρύνει τον κόσμο και ειδικά τους νέους ανθρώπους από τον κυπριακό αθλητισμό. Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου αποτελεί την αρχή μιας συλλογικής προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να καταργήσουν άμεσα τις συγκεκριμένες πρόνοιες από τη νομοθεσία. Καλούμε τη νεολαία, την κοινωνία ευρύτερα αλλά και όλα τα οργανωμένα σύνολα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κατάργηση των συγκεκριμένων προνοιών να συστρατευθούν σε αυτόν τον αγώνα.