Κοινές συγκεντρώσεις των οικοδόμων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου

Προς συνέχιση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι συντεχνίες των οικοδόμων και, για να πάρουν απόφαση, πραγματοποιούν κοινές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο.

Η συνέχιση της απεργίας διαρκείας θα τεθεί μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας, εργοδοτών και συντεχνιών, με τους εργαζόμενους να επιρρίπτουν την ευθύνη στην εργοδοσία για τη ρήξη.

Αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Υπουργείο Εργασίας, η οποία περιείχε και παραχώρηση από τους μισθούς των εργαζομένων και από τα υπόλοιπα ωφελήματα και περιείχε μόνο μια θέση για τα θέματα της αδήλωτης εργασίας και για την ελεγχόμενη είσοδο εργαζομένων στη βιομηχανία, ώστε να σταματήσει η απόλυση των υφιστάμενων στη βιομηχανία και να γίνεται πρόσληψη φτηνής εργατικής δύναμης,δεν θα σταματήσει η απεργία, δήλωσε εκ μέρους της ΠΕΟ ο Μιχάλης Παπανικολάου.

Από το μέχρι τώρα κλίμα διαφαίνεται γενίκευση της απεργίας και σε άλλους κλάδους της οικοδομικής βιομηχανίας.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου αναμένεται να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, σε συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη. Εκτιμά, ότι η πρόταση του Υπουργείο Εργασίας απέχει πολύ από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, αφού δεν διασφαλίζεται ουσιαστική μείωση του μισθολογικού κόστους. Παράλληλα η εργοδοσία ζητά περισσότερα χρόνο για τα όσα έχουν εισαγάγει στη σύμβαση, όπως αναφέρθηκε την τελευταία στιγμή, η Υπουργός Εργασίας και οι συντεχνίες και αφορούν μέτρα όπως η έκδοση πράσινης κάρτας και μέτρα καθολικής εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.