ΚΟΑ: Υπηρεσιακά ταξίδια και χορηγίες

Η Επιτροπή Ελέγχου έχει ενώπιον της  σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο  Κυπριακός  Οργανισμός Αθλητισμού.

Τα κυριότερα είναι: Ο έλεγχος των χορηγιών προς τις ομοσπονδίες , τα υπηρεσιακά ταξίδι, η οργανωτική δομή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και η ανάθεση έργων.

Τα προβλήματα του ΚΟΑ ήχθησαν ενώπιον της Επιτροπής κατά τη συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για το 2013.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι από την εμπεριστατωμένη συζήτηση , που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο ΚΟΑ έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, εκ των οποίων αναφύονται κάθε χρόνο στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και τα οποία, είτε λόγω πράξεων ή παραλείψεων ή ένοχης σιωπής έμειναν στις ελληνικές καλένδες του ΚΟΑ.

Η Επιτροπή Ελέγχου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι είναι αντιμέτωπος με αγωγές από εργολήπτες και μελετητές με απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Ελέγχου εισηγήθηκε παραπομπή των απαιτήσεων στην Κεντρική Επιτροπή αλλαγών και απαιτήσεων.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή ζήτησε νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την περίοδο 2014-2017 ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα, την ανάκτηση του ποσού που υπερπληρώθηκε για την αμοιβή και τα επιδόματα ταξιδιών του Προέδρου και το μελών του ΔΣ από μη εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση δαπανών κατά 15%.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ζητήθηκε η λήψη απόφασης για τη δημιουργία νέας οργανωτικής δομής, η οποία να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει την ομαλή λειτουργία του ΚΟΑ.

Αναφέρθηκε επίσης σε ανάγκη ενίσχυσης του ελέγχου των χορηγιών προς τις ομοσπονδίες, είπε ότι ο ΚΟΑ πρέπει να θέσει τις Ομοσπονδίες σαφές χρονοδιάγραμμα άρσης των προβλημάτων που καταγράφονται στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Κατά τον κ. Γεωργίου η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το Μάρτη το ΔΣ διαβίβασε τα αποτελέσματα των οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων, που διενήργησε ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος σε 50 αθλητικούς φορείς στη νομική υπηρεσία για περαιτέρω χειρισμούς, αναφέροντας ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης ότι και σε αυτή την έκθεση καταγράφονται κακοδιαχείριση και παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αναφορικά με τη διεξαγωγή έρευνας για τη δαπάνη που αφορά τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΚΟΑ σε υπηρεσιακά ταξίδια τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου αναμένει από το Φεβρουάριο να παρουσιαστεί ενώπιον της οικονομική κατάσταση των υπηρεσιακών ταξιδιών για τα τελευταία τρία χρόνια, μελών του ΔΣ και λειτουργών και υπαλλήλων του οργανισμού και να επισυναφθούν υπηρεσιακές εκθέσεις για τις υπηρεσιακά ταξίδια.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένος υπάλληλος τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποίησε 55 ταξίδια στο εξωτερικό και απουσίασε για υπηρεσιακά ταξίδια από την εργασία του 155 μέρες, κάνοντας αλόγιστη χορήγηση ταξιδιών που για ένα υπάλληλο η δαπάνη ανήλθε στις 55.000 ευρώ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μεγάλο αλαλούμ με την κάρτα φιλάθλου, διατυπώνοντας τη θέση ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης προς τον ΚΟΑ ώστε η κάρτα φιλάθλου να περάσει στην ΚΟΠ από τον ΚΟΑ και πρόσθεσε ότι το ΔΣ του οργανισμού δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις επί του θέματος.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι λήφθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία, με πέντε από τα εννέα του ΔΣ να αποφασίζουν να παραπέμψουν την έκδοση της κάρτας στην ΚΟΠ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μετά την άρνηση της ΚΟΠ να αναλάβει την έκδοση και ξαφνικά όλα τα προβλήματα που εμπόδιζαν τον ΚΟΑ να αναλάβει την κάρτα φιλάθλου τώρα αυτά υπερπηδήθηκαν και ο ΚΟΑ μπορεί να εκδώσει την κάρτα και διατύπωσε τη θέση ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα το ΔΣ του ΚΟΑ δεν έπρεπε να υποκύπτει σε παρεμβάσεις.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτέλεσαν πυρήνα εντόνων αντιπαραθέσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου χαρακτήρισε σημαντική τη διακήρυξη του ΔΣ του ΚΟΑ για μαζικό και κοινωνικό αθλητισμό προσθέτοντας ότι για να γίνει έμπρακτα χρειάζονται γήπεδα.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ ήταν ξεκάθαρη και προβλέπει ότι όσα γήπεδα επιχορηγεί ο ΚΟΑ και είναι των σωματείων να δίνεται εντολή να ανοίγουν αυτά τα γήπεδα και για τον κόσμο για να μπορεί να αθλείται ο καθένας.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό για τη Λάρνακα είναι ότι ξεκαθάρισε το θέμα με το παλαιό ΓΣΖ που δίνεται στον κόσμο για τον αθλητισμό για όλους.

Ο κ. Προκοπίου είπε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι τα ιδιωτικά γυμναστήρια καθώς από τα 644 που λειτουργούν μόνο 11 διαθέτουν άδεια λειτουργίας, και πρόσθεσε ότι ζητήσαμε από ΚΟΑ να επιληφθεί του προβλήματος και ειδικά των θεμάτων ασφαλείας για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας χαιρέτισε το γεγονός ότι το νέο ΔΣ του οργανισμού επανέλαβε την υπόσχεση ότι θα προσαρμοστεί πλήρως προς τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εφαρμόζει τα υπεσχημένα σε μεγάλο βαθμό.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή παραμένουν προς βελτίωση αρκετά θέματα χειρισμών, όπως το παράδοξο γεγονός ότι προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια παραχώρησαν σε 14 από τους 31 μόνιμους υπαλλήλους προσωπικές κλίμακες χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα σχέδια υπηρεσίας με αποτέλεσμα το παρόν ΔΣ να προτείνει σχέδια υπηρεσίας τα οποία απορρίπτουν οι συντεχνίες και να προκαλείται δυσλειτουργία στον οργανισμό και άδικη μεταχείριση σε βάρος του υπόλοιπου προσωπικού.

Άλλο θέμα που εντοπίζεται αφορά απαιτήσεις από διάφορους εργολάβους, συνέχισε ο κ. Σαρίκας προσθέτοντας ότι φαίνεται πως το ΔΣ του οργανισμού και πολύ περισσότερο προηγούμενα ΔΣ, προχωρούσαν στην εκτέλεση έργων χωρίς σωστό προγραμματισμό, χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να προβάλουν πρόσθετες απαιτήσεις, να καταφεύγουν στα Δικαστήρια και να επιβαρύνεται οικονομικά ο οργανισμός .

Προβληματίζει επίσης το θέμα του ελέγχου στις Ομοσπονδίες σε αρκετές εκ των οποίων εγείρεται ζήτημα χρηστής διοίκησης συνέχισε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ζητά ενημέρωση για τα κριτήρια που τίθενται στην παραχώρηση χορηγίας, τον έλεγχο που ακολουθεί, όπως και ενημέρωση για δίωξη των ομοσπονδιών που εντοπίστηκαν να παρατυπούν.

Η Πρόεδρος ΚΟΑ Κλέα Παπαέλληνα είπε ότι ο ΚΟΑ θα αναλάβει το έργο της κάρτας φιλάθλου και θα το φέρει εις πέρας, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με Υπουργείο Παιδείας και Δικαιοσύνης αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την ελεγκτική υπηρεσία, αφού όπως ανέφερε πρόκειται για μεγάλη δημόσια σύμβαση και μεγάλο πολύπλοκο εγχείρημα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εφαρμοστεί ο νόμος το συντομότερο’, συνέχισε αναφέροντας ότι εμείς κάναμε αυτό που αποφάσισε η Βουλή δηλαδή εκχωρήσαμε το δικαίωμα στην ΚΟΠ για σωστή και έγκαιρη εφαρμογή νόμου.

Εξήγησε ότι είχαμε δύο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε από τη μια τον προϋπολογισμό και από την άλλη τα χρονικά περιθώρια και είπε πως δημιουργούνται νέα δεδομένα που από την απόφαση της ΚΟΠ να μην αναλάβει την έκδοσης κάρτας φιλάθλου.

Η κ. Παπαέλληνα ανέφερε θα ζητηθεί παράταση γιατί όπως ήταν γνωστό από την αρχή ο ΚΟΑ δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει την εφαρμογή του νόμου από την1/1/2015.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να καταρτιστεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα από την ώρα της προετοιμασίας για τους όρους προκήρυξης μέχρι την ώρα εκτέλεσης του έργου και αφού καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα θα ζητηθεί παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό η κ. Παπαέλληνα είπε ότι πρέπει να καταρτιστεί και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα που άπτονται του εξοπλισμού και λογισμικού και όλων των θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή του νόμου.