ΚΟΑ: Μηδενική ανοχή για τα κακώς έχοντα

Ο ΚΟΑ, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του, Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής για τα κακώς έχοντα,  σημειώνοντας ότι εκτός από τις ατασθαλίες που έχουν ήδη βρεθεί, εξετάζονται και άλλες.

Αναφορικά για την εσωτερική έρευνα που διενεργείται στον ΚΟΑ, η κ. Παπαέλληνα ανέφερε ότι «η εσωτερική έρευνα ξεκίνησε από την πρώτη συνεδρία της νέας Επιτροπής Ελέγχου του ΚΟΑ και βασιζόταν στα ευρήματα της PWC, που εντοπίστηκαν μέσα από τους ελέγχους των προηγούμενων ετών».

Η Επιτροπή, εξήγησε, «καλεί τις ίδιες τις Ομοσπονδίες και συνεξετάζουν τα διάφορα ευρήματα. Ακολούθως, η Επιτροπή Ελέγχου του Οργανισμού σε συνεργασία με την Υπηρεσία προχωρά σε πλήρη οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο και ανάλυση των εξόδων των Ομοσπονδιών».

«Τα ευρήματα ανάλογα με τη σοβαρότητα αξιολογούνται», είπε. Τυχόν παρατυπίες, διαβεβαίωσε, «θα καταγγέλλονται», προσθέτοντας πως «ό,τι αποτελεί υπέρβαση ή δεν δικαιολογείται θα αποκόπτεται».

Στόχος του οργανισμού, ανέφερε η Πρόεδρος του ΚΟΑ, «είναι να βοηθήσει τις Ομοσπονδίες να λειτουργούν πάνω σε ορθολογιστικές βάσεις και αυτός είναι ο απώτερος στόχος των ελέγχων».

Να εντοπιστούν, εξήγησε, «οι αδυναμίες και να στηριχθούν οι Ομοσπονδίες, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει σταλεί κάποιος φάκελος στην Νομική Υπηρεσία, είπε ότι ότι «όσον αφορά την Αθλητική Ομοσπονδία Παραπληγικών & Αναπήρων Κύπρου (ΑΟΠΑΚ) ναι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και ο σχετικός φάκελος πάρθηκε απόφαση από το ΔΣ του Κ.Ο.Α να αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείσα για τις χρονολογίες που εξέτασε στην έρευνά του ο ΚΟΑ και τι ποσό αφορά, η κ. Παπαέλληνα ανέφερε ότι «ο Οργανισμός εξέτασε τα έτη 2010 έως και το 2012 και αφορά μεγάλο ποσό».

Σύμφωνα με την ίδια, «το ποσό δεν έχει και τόση σημασία όσο η νοοτροπία που επικράτησε για πολλά χρόνια από κάποιους».

«Με την έρευνα του αυτή ο Οργανισμός επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα του εσωτερικού και διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος», σημείωσε.

Κληθείσα να πει αν έχουν βρεθεί ατασθαλίες και σε άλλες ομοσπονδίες εκτός από αυτές που ανακοινώθηκαν αρχικά, απάντησε καταφατικά.

«Έχουν βρεθεί παρατυπίες και σε άλλες Ομοσπονδίες, οι οποίες εξετάζονται», είπε. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, πρόσθεσε, «θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Ελέγχου και μετά στο ΔΣ του ΚΟΑ».

Σε ερώτηση ως προς το πόση ζημιά νομίζει έχει υποστεί η εικόνα γενικά του ΚΟΑ, η κ. Παπαέλληνα εκφράζει την άποψη ότι «η εικόνα του ΚΟΑ δεν έχει υποστεί καμία ζημιά». Το αντίθετο, προσθέτει.

Ο κόσμος, αναφέρει, «χαίρεται που επιτέλους αγγίξαμε τα διαχρονικά αυτά προβλήματα που παρουσιάζονταν και ακούγονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Πολιτική μας, διαβεβαιώνει, «είναι όλα στο φως και μηδενική ανοχή για οποιονδήποτε δεν λειτουργεί μέσα στα σωστά πλαίσια».