Κληρίδης σε Γεωργιάδη: Οι δηλώσεις σας παραγνωρίζουν πλήρως τις συνταγματικές διατάξεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, έδωσε σήμερα γραπτή απάντηση στις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τον Συνεργατισμό:

Ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα Δημοκρατίας σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών για τον Συνεργατισμό

Έντιμο Υπουργό Οικονομικών,

Παρακολούθησα με προσοχή σημερινές δηλώσεις σας που έγιναν στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Ρ.Ι.Κ. σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο του Συνεργατισμού και παρατηρώ τα ακόλουθα:

1. Συνεχίζετε να αποφεύγετε όπως θεωρήσετε τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ως κρατική επιχείρηση παρά τις σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι τυγχάνει «κρατική επιχείρηση», μέσα στην έννοια του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου του 2014 και παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της Σ.Κ.Τ. έχοντας καταβάλει ποσό 1,7 δισ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις νομικοί σύμβουλοι της Σ.Κ.Τ. (Τ. Παπαδόπουλος & Συνεργάτες, Χρ. Τριανταφυλλίδης & Σια και Γ.Ζ. Γεωργίου και & Συνεργάτες) αποδέχονται, στη δική τους γνωμάτευση ημερομηνίας 5.2.2016, ότι «είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η Σ.Κ.Τ. θεωρείται κρατική επιχείρηση για τους σκοπούς του εν λόγω Νόμου.»

2. Με τις σημερινές δηλώσεις σας λυπούμαι να παρατηρήσω ότι έχετε επιδείξει περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου, ενώ σε παρατήρηση της παρουσιάστριας ότι ερμηνεύτηκε όμως ο Νόμος από τη Νομική Υπηρεσία, απαντήσατε ότι υπάρχουν και Δικαστήρια που ερμηνεύουν τους Νόμους.

Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι δηλώσεις σας παραγνωρίζουν πλήρως τις συνταγματικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος, μεταξύ άλλων και των Υπουργών, και συνακόλουθα οι γνωματεύσεις τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από τα κρατικά όργανα.

Ενόψει του ότι οι πιο πάνω δηλώσεις σας έγιναν δημόσια, θα δημοσιοποιήσω το κείμενο της παρούσας επιστολής.

Κώστας Κληρίδης
Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας