Κληρίδης: Πίστωση χρόνου για τις έρευνες

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, ζήτησε πίστωση  χρόνου για την πορεία των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας  ζητώντας από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή των συμπερασμάτων τους, προκειμένου να μην ανατραπούν υποθέσεις που ενδεχομένως να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, παρέστη στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι πρώτιστο μέλημα της Νομικής Υπηρεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εμπειρογνώμονες που θα επιλεγούν για την εξειδικευμένη διερεύνηση της κατάρρευσης της οικονομίας δεν θα συνδέονται με ελεγκτικούς οίκους της Κύπρου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε τη συνεδρία «κομβική» γιατί ξεκαθάρισε διαδικαστικά και νομικά θέματα προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να εισέλθει στην τελική ευθεία της καταγραφής της έκθεσης.

«Δώστε μας πίστωση χρόνου», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει η συναίσθηση της ευθύνης «στον υπέρτατο βαθμό».

«Δεν είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση που παρατηρείται, είναι μια παρέλευση χρόνου, η οποία αξιοποιείται στο έπακρο έτσι ώστε να γίνει η κατά το δυνατόν καλύτερη δουλειά με τρόπο προγραμματισμένο και μακριά από οποιεσδήποτε δημοσιοποιήσεις και νομίζω ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια και να αποφεύγεται η έκφραση δυσφορίας για την παρέλευση του χρόνου. Πρέπει να πιστώσουμε τις ανακριτικές αρχές και τη Νομική Υπηρεσία με το ότι έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχουν αναλάβει», είπε ο κ. Κληρίδης.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε λάθη εκατομμυρίων

Για τους οίκους εμπειρογνωμόνων, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου έγιναν παρουσιάσεις και συνεντεύξεις από οίκους οι οποίες αξιολογήθηκαν τόσο από τον ίδιο όσο και το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αλλά και την ομάδα που συστάθηκε στο Νομική Υπηρεσία.

Σημείωσε ωστόσο, ότι υπό το φως της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί σε σχέση με την αξιοποίηση υπηρεσιών οίκων εμπειρογνωμόνων, η Νομική Υπηρεσία προβαίνει «σε κάποιες περαιτέρω ενέργειες οι οποίες αποσκοπούν στην κατά το δυνατό πιο περιορισμένη, στοχευμένη και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των υπηρεσιών των εμπειρογνωμόνων.

«Διότι δεν είναι η πρόθεσή μας απλώς να διορίσουμε ένα ακριβοπληρωμένο οίκο και να του αναθέσουμε τα πάντα και να αναμένουμε επί σειρά μηνών για να δούμε, αν δούμε, κάποιο έργο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε πολύ λάθη εκατομμυρίων, στα οποία έχουν υποπέσει άλλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση κατά πόσο ξένοι οίκοι που θα εμπλακούν στη διερεύνηση συνδέονται με ελεγκτικούς οίκους στην Κύπρο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι έχει διασφαλιστεί ότι οι οίκοι που θα επιλεγούν θα ενεργήσουν, ανεξάρτητα και μακριά από οποιαδήποτε διασύνδεση με εργασίες οίκου στην Κύπρο», διαβεβαιώνοντας ότι αυτή ήταν μια από τις έγνοιες μας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτό το θέμα, διότι όπως είπε, μπορεί ο οίκος Χ ο οποίος έλεγχε τα βιβλία της τράπεζας Ω και εκπροσωπεί με το ίδιο όνομα τον οίκο που θα κάνει τη διερεύνηση.

Απαντώντας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα».

«Κάποιοι ίσως κυπριακοί οίκοι και ίσως κάποια άτομα μπορεί να υποκίνησαν ένα ξένο οίκο να επιδείξει ενδιαφέρον για τα κυπριακά δρώμενα. Έχουμε διασφαλίσει πλήρως το θέμα», είπε.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να οδηγηθούν μεμονωμένα ενώπιον Δικαιοσύνης. «Υπάρχουν τέτοιες και είναι η πρόθεσή μας, μόλις ένα θέμα συμπληρώνεται, ίσως με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, να κλείνει εκείνο το θέμα και να οδηγείται στο Δικαστήριο.Αυτή είναι η πρόθεσή μας και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες προτιθέμεθα να προωθήσουμε μέχρι το τελικό τους στάδιο», συμπλήρωσε.

Προσοχή στην καταγραφή των συμπερασμάτων

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού μπορεί να φτάσουν τα συμπεράσματα της Επιτροπής, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε προσοχή από την Επιτροπή σε σχέση με τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής έρευνας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί λαβή στον οποιοδήποτε να αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής και να υποστηρίξει ότι έχουν παραβιαστεί τα ατομικά του δικαιώματα.

«Έχουμε υπόψη μας περιπτώσεις που αξιοποιήθηκαν τέτοια φαινόμενα νομικά. Μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά για την υπόθεση αποτελέσματα, μέχρι ακόμα και σε αθώωση. Το έργο της επιτροπής, θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από την ανακριτική ομάδα», τόνισε.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε με τη σειρά του ότι η καταγραφή ονομάτων στα συμπεράσματα, «δίδει την ευκαιρία να αποφύγουν ακόμα και την καταδίκη».

«Θα είναι μέγα λάθος τέτοιες υποθέσεις να πάν στο δικαστήριο και να υπάρχουν άλλα οικονομικά δεδομένα που μπορεί να ανατρέψουν την υπόθεση», υπογράμμισε.

«Ευτυχώς» που δεν ήρθαν μάρτυρες – κλειδιά ενώπιον της Επιτροπής

Εξάλλου, σε ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου γιατί δεν έχουν ανακριθεί ακόμα άνθρωποι που θεωρούνται κλειδιά και σε υπενθύμιση ότι η Επιτροπή προσπάθησε ανεπιτυχώς να φέρει τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη και τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό αφορά «θέμα τακτικής που ακολουθείται στη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων».

«Ευτυχώς που η προσπάθειά σας ήταν ανεπιτυχής. Για να έχεις ενώπιον σου και να ανακρίνεις ένα πρόσωπο που θεωρείται κλειδί, θα πρέπει να έχεις όλα τα στοιχεία ώστε να τον ρωτήσεις και να λάβεις απαντήσεις, και όχι σκόρπια στοιχεία. Μόνο τότε, και με τη βοήθεια στοχευμένων ερωτήσεων να τις υποβάλεις για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε.

Ουδέν σχόλιο για Διοικητή ΚΤΚ

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο για τα δημοσιεύματα περί απόφασης για ποινική δίωξη του Διοικητή της ΚΤΚ, Πανίκου Δημητριάδη, λέγοντας ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μιλά από μόνη της.