Κλειδώνουν τα μέτρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τρόικας και Υπουργείου οικονομικών για την οριστικοποίηση του πακέτου των 13,5 δις ευρώ, το οποίο όλα δείχνουν πως θα έχει κλειδώσει πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτώβρη.Η χθεσινή διαπραγμάτευση με την τρόικα φαίνεται να έγινε σε καλύτερο κλίμα μετά τη συμφωνία που επήλθε για το ζήτημα της επιστροφής 550 εκ ευρώ απο τις τράπεζες και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν ότι το ποσό θα καλυφθεί τελικά από αυτές.

Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση τρόικας και οικονομικού επιτελείου στις 18.30 το απόγευμα με στόχο να κλείσει το γρηγορότερο το πακέτο και να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες  στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και να εξευρεθούν τρόποι για την επίσπευση των 89 νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι την 18η Οκτωβρίου .

Πάντως τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης δείχνουν τα φορολογικά έσοδα να έχουν κλειδώσει στα 2 δισ. ευρώ. Ενώ από την άλλη πλευρά,  όλα δείχνουν πως τα μέτρα του 2013 δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 4,9 δισ. θα είναι από τις μειώσεις σε συντάξεις το 2013.Το μόνο θετικό μέχρι στιγμής είναι το γεγονός πως έχει αποφευχθεί η περικοπή 300 εκ. ευρώ απο τα αναπηρικά επιδόματα.

Σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει την τρόικα πως δεν θα είναι απαραίτητη η επιπλέον χρηματοδότηση, ωστόσο η τρόικα εκφράζει τις αμφιβολίες της λόγω των διαφορετικών υπολογισμών για το μακροοικονομικό περιβάλλον«Περιμένουμε από την τρόικα τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με την τρόικα να αναμένει ύφεση 5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά 3,8% του ΑΕΠ.

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Εν τω μεταξύ, για τη Δευτέρα ορίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία φαίνεται πως θα συζητηθεί το πακέτο των μέτρων στο σύνολο του, εφόσον έχει οριστικοποιηθεί, προκειμένου να εγκριθεί απο τον κ. Βενιζέλο και Κουβέλη , ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα οριστικό πακέτο, υπό την συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.