Κλείνει τον εναέριο χώρο της για τους Ολλανδούς διπλωμάτες η Τουρκία

Σε διπλωματικά αντίποινα κατά της Ολλανδίας προχωρά η Τουρκία, μετουσιώνοντας σε πράξη την «πολεμική» ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλών υπουργών της κυβέρνησης Γιλντιρίμ κατά της Χάγης.

Με την διπλωματική κρίση να μαίνεται, η Άγκυρα ανακοίνωσε, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα πρώτα επίσημα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της Ολλανδίας, μετά την απαγόρευση της τελευταίας σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της, προκειμένου να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα (σ.σ. βρισκόταν σε άδεια) και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία. Παράλληλα, ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο -η απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά στις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση» τόνισε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Υποστήριξε, δε, πως η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως οι κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελούν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη καταρρέει.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από την συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει βήματα για να επανεξετάσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα.