Κινεζική Ακαδημία Επιστημών: Ο Άρης ίσως είχε νερό πριν 700 εκατομμύρια χρόνια

Νερό σε υγρή μορφή είχε πιθανώς ο Άρης έως πριν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια και όχι έως πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια που είναι η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα. Αυτό έδειξε κινεζική μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε το κινεζικό ρόβερ Zhurong. Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης στο Πεκίνο και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Γιανγκ Λίου έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».

Το ρόβερ κινείται στον μεγάλο και σχετικά ανεξερεύνητο κρατήρα Utopia Planitia του βόρειου Άρη από τον Μάιο του 2021 και μέχρι σήμερα έχει καλύψει μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα δύο φασματόμετρα του Zhurong ανέλυσαν πετρώματα στην επιφάνεια του κρατήρα και βρήκαν την χημική «υπογραφή» του νερού σε ένυδρα ορυκτά, τα οποία προέρχονται από την πιο πρόσφατη εποχή στην γεωλογική αρειανή ιστορία, τη λεγόμενη «Αμαζόνια». Μια εποχή που οι επιστήμονες θεωρούσαν έως τώρα ότι ήταν κρύα και άνυδρη. Οι εκτιμήσεις των Κινέζων επιστημόνων θα πρέπει πάντως να θεωρηθούν προκαταρκτικές και να επιβεβαιωθούν από άλλα ευρήματα

Check Also

To Netflix προχώρησε στην απόλυση ακόμα 300 υπαλλήλων – Έχει χάσει 200.000 συνδρομητές φέτος

To Netflix προχώρησε στην απόλυση ακόμα 300 υπαλλήλων της λίγες εβδομάδες αφού είχε δείξει την …

To Twitter αρχίζει να δοκιμάζει την κοινοποίηση μεγάλων κειμένων έως 2.500 λέξεις

Notes λέγεται το νέο εργαλείο που ξεκίνησε να δοκιμάζει το Twitter και θα επιτρέπει στους …