Κιβωτός του Κόσμου: Άγνωστο ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται -για την υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου»– η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς αναμένεται να δοθούν νέες καταθέσεις στις εισαγγελείς ανηλίκων που χειρίζονται τις καταγγελίες που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος τόσο από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος όσο και από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπάρχουν υπόνοιες για κακοδιαχείριση. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «θα ελεγχθεί κάθε συναλλαγή που έχει γίνει ευρώ προς ευρώ», ενώ θεωρείται ζήτημα χρόνου η άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο για τους λογαριασμούς της ΜΚΟ, όσο και των ατόμων που είχαν εμπλοκή με τα οικονομικά και συμμετοχή στο προηγούμενο Δ.Σ. και τις διοικήσεις των δομών.

Ερωτήματα, με βάση και τις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου υπάρχουν και για τον αριθμό των παιδιών που φαίνονταν να φιλοξενούνται στις δομές της ΜΚΟ, ενώ η «Κιβωτός του Κόσμου» φαίνεται να έχει το μικρότερο ποσοστό παιδιών που δόθηκε η αναδοχή.

Κιβωτός του Κόσμου
«Η Κιβωτός γνωρίζετε πόσα παιδιά φιλοξενεί;», ρωτήθηκε η κ. Μιχαηλίδου από το «Βήμα της Κυριακής». «Ναι, 136. Έχει το 10% των παιδιών της χώρας. Το 500 που δηλώνουν οι ίδιοι πώς προκύπτει; Η Κιβωτός έχει ανοίξει και βρεφονηπιακό σταθμό και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης. Τα 500 λοιπόν που λέει είναι και τα ημερήσια μαζί. Από τα 136, τα 45 παιδιά είναι στη μεγαλύτερή της δομή, στην Πωγωνιανή. Εμείς βλέπουμε τους φακέλους των παιδιών. Στον φάκελο κάθε παιδιού υπάρχει αυτό που λέμε στη γλώσσα της πρόνοιας Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ) και έχει τέσσερις επιλογές. […]

Λοιπόν, στείλαμε στην Κιβωτό τα έγγραφα και μετά από αυτό άλλαξε το ΑΣΟΑ για το 60% των παιδιών που είχε μέσα, γιατί είχε κάνει “λάθος” δηλώσεις. Για παράδειγμα, είχε δηλώσει «δεν αποκαθίσταται» για παιδί που το είχε 8 χρόνια. Τι δεν αποκαθίσταται εάν το έχεις 8 χρόνια; Έλεγε “επιστροφή στη βιολογική οικογένεια”, όταν το παιδί είχε να δει τους γονείς του έξι χρόνια. Ποιον ξεγελάς;».

Σε ότι αφορά τις έρευνες για τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών αλλά και «δωμάτια τιμωρίας» να πληθαίνουν, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Αρχές έγκειται στα «κλειστά στόματα» των παιδιών που φοβούνται. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η διαρροή της κατάθεσης του 19χρονου -που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί και να δέχεται απειλητικά μηνύματα.

Τέλος, οι Αρχές έχουν ρίξει το βάρος των ερευνών και στη δομή του Βόλου μετά από καταγγελία για ξυλοδαρμό τροφίμου από υπεύθυνο οποίος έχει και άλλες καταγγελίες σε βάρος του.