Κιβωτός: Απολύθηκαν οι στενοί συνεργάτες του Αντωνίου… Ρευστό, θυρίδες, σπίτια που αγοράστηκαν με δωρεές

Aρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στην «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους των αρχών σε δομές, σπίτια, τους οικονομικούς ελέγχους σε λογαριασμούς, αλλα και το «ξήλωμα» των έμπιστων συνεργατών του πατέρα Αντώνιου.

Από τις δομές ήδη απολύθηκαν οι τρεις στενότεροι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της νέας διοίκησης.

Η «εκκαθάριση» προσωπικού
Πρόκειται για τον 35χρονο παιδαγωγό από την Πωγωνιανή, τον περιώνυμο «Πασχάλη», τον οποίο αρκετοί τρόφιμοι (πρώην και νυν) έχουν κατηγορήσει τόσο για ξυλοδαρμούς όσο και για παρενοχλήσεις.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαι και η σύζυγός του, που εργαζόταν ως υπεύθυνη όλων των κοινωνικών λειτουργών στη δομή, αλλά μετείχε και στο «επίμαχο» Δ.Σ. της Κιβωτού.

Και τέλος, παύθηκε από τα καθήκοντά του, ο 34χρονος Ιρακινός που εκτελούσε χρέη γενικού διευθυντή της Κιβωτού και είχε προκαλέσει αντιδράσεις για τη χλιδάτη ζωή του.

Οι τρεις συνεργάτες του π. Αντωνίου ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους, την αποδέχθηκαν και μάλιστα έλαβαν και την αποζημίωσή τους.

Ευρώ και λίρες σε σπίτια και θυρίδες
Παράλληλα, το πρώτο πακέτο των ευρημάτων της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο δεκαήμερο.

Το απόγευμα της Δευτέρας (28/11), αιφνιδιαστικά η Οικονομική Αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό τα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν στοιχεία για την υπό εξέλιξη έρευνα σχετικά με τα οικονομικά της Κιβωτού.

Και εμβρόντητοι οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε ένα απρόσμενο θέαμα: δεκάδες δεσμίδες με χαρτονομίσματα. Το άθροισμά τους 347.000 ευρώ και μαζί κάποιες λίρες. Στην απορία τους τι γυρεύουν τα χρήματα εκεί, η πρεσβυτέρα απάντησε πως τα είχε για να τα μετρήσει.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της πρεσβυτέρας στη θυρίδα που διατηρεί σε υποκατάστημα τράπεζας στον Κολωνό την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ενώ την επικαιρότητα απασχολούσε το θέμα της Κιβωτού και όσα αναπάντεχα αποκαλύπτονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, σε προσωπικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας, στον οποίο είναι συνδικαιούχος και ο πατέρας Αντώνιος, βρέθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ. Εξ αυτών, μάλιστα, τα 80.000 είναι δολάρια.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για προσωπικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας και δεν έχει καμία σχέση με τους λογαριασμούς της Κιβωτού όπου κατέληξαν ή πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια τα δεκάδες εκατομμύρια των δωρεών προς την Οργάνωση που συγκινούσε τον κόσμο για το έργο και τη στήριξη που παρείχε σε εκατοντάδες παιδιά, με επικεφαλής τον πατέρα Αντώνιο.

Όλα τα ευρήματα της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ πλέον το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. αναμένει τις περαιτέρω εντολές για να ερευνήσει τις κινήσεις και τη διαδρομή του χρήματος.

Εξονυχιστικός έλεγχος στο πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας.

Η εντολή του κ. Βουρλιώτη είναι να ελεγχθούν άμεσα οι δηλώσεις της υπόχρεης σε υποβολή πόθεν έσχες -λόγω της θέσεως που κατείχε στον ΜΚΟ- πρεσβυτέρας, ώστε να διαπιστωθεί αν σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα, υλικά και μη, περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω του ελέγχου στα πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας η Αρχή ουσιαστικά εισέρχεται και στα οικονομικά του ιερέα συζύγου της.

Η μεζονέτα των 300.000 ευρώ στο όνομα της «Κιβωτού»
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλούν οι νέες ανακαλύψεις των Οικονομικών Αρχών για την περιουσία «μαμούθ» της πρεσβυτέρας και του πατέρα Αντώνιου, αλλά και για τα σπίτια που έχουν αγοραστεί στο όνομα της Κιβωτού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής LiveNews στο Μega, στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει μία μεζονέτα εμβαδού 105,5 τετραγωνικών μέτρων, στη Ραφήνα, που ανήκει στην πρεσβυτέρα και τον πατέρα Αντώνιο, ωστόσο στο συμβόλαιο φαίνεται πως η οικία αγοράζεται στο όνομα της «Κιβωτού».

Πρόκειται για κατοικία πρώτου ορόφου, 105 τ. μέτρων, με θέση στάθμευσης 15 τ.μ. και αντικειμενική αξία 126.159,55 ευρώ.

Το σπίτι αγοράστηκε με χρήματα της Κιβωτού
Η τιμή πώλησης ανήλθε στα 295.000 ευρώ, το 2007, τα οποία, όπως προκύπτει, προέρχονταν από χρήματα της «Κιβωτού».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδιαφέρον προκαλεί πως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό πληρώθηκε σε μετρητά, πριν από την υπογραφή του συμβολαίου και εκτός γραφείου του συμβολαιογράφου.

Μέχρι και σήμερα η κατοικία στη Ραφήνα εμφανίζεται ως κύρια κατοικία του πατέρα Αντωνίου και της Σταματίας Γεωργαντή.

Οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» από συγγενείς ανθρώπων που δώρισαν σπίτια
Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς συγγενείς ηλικιωμένων που δώρισαν ακίνητα στην Κιβωτό του Κόσμου και δεν είναι πια εν ζωή, προχωρούν σε αγωγές, ισχυριζόμενοι πως ο οργανισμός τους εξαπάτησε, εκμεταλλευόμενος πως είχαν άνοια.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία στον ALPHA, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο μίας ηλικιωμένης από άνοια, άνδρες της Κιβωτού πήγαν με τρυπάνια στο σπίτι της, προκειμένου να αλλάξουν την κλειδαριά. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς της κι έτσι αυτοί προχώρησαν σε αγωγές κατά της Κιβωτού.

Σε άλλη περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη, μία γυναίκα καταγγέλλει πως η Κιβωτός εκμεταλλεύθηκε τα ψυχολογικά προβλήματα και την αναπηρία 80% που είχε η μητέρα της, η οποία την αποκλήρωσε στη διαθήκη της και έδωσε στον οργανισμό δύο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μία μηχανή.

«Η διαθήκη ήταν έξυπνα διατυπωμένη. Με αποκληρώνει με τη δικαιολογία ότι τη χτυπούσα βίαια. Η μητέρα μου είχε 80% αναπηρία και είχε ψυχολογικά προβλήματα. Δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι και να πάει σε συμβολαιογράφο για να το κάνει αυτό» είπε η γυναίκα στην κάμερα του Alpha, υπονοώντας πως υποκινήθηκε από την Κιβωτό.

Να τονιστεί πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν να αλλάξουν τη διαθήκη τους, στην οποία συμπεριελάμβαναν δωρεές στην Κιβωτό, ενώ αρκετοί ανακαλούν τις δωρεές τους.

Μάλιστα, πατέρας παιδιού με αναπηρία, που έδωσε το ακίνητό του, κατήγγειλε πως εξαπατήθηκε από την Κιβωτό του Κόσμου, ζητώντας από τον οργανισμό ότι θα εγγυηθεί τη φροντίδα του γιου του, κάτι που δεν έκαναν ποτέ…