ΚΕ: Σε τέσσερεις πυλώνες εστιάζονται οι συναντήσεις του Πρόεδρου στη Ν. Υόρκη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε σήμερα ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη εστιάζεται σε τέσσερεις πυλώνες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο το πρωί στη Νέα Υόρκη, για να παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι συναντήσεις του εστιάζονται σε τέσσερεις πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά τις συναντήσεις του με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου το Κυπριακό θα κυριαρχήσει των συζητήσεων.

Ο δεύτερος αφορά τις συναντήσεις του Προέδρου με αρχηγούς κυβερνήσεων γειτονικών χωρών, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι (η περιφερειακή συνεργασία) στέλλει μηνύματα τόσο στην ΕΕ όσο και στις χώρες της περιοχής – υπάρχουν κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινά προβλήματα τα οποία σαφώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσα από κοινές δράσεις.

Ο τρίτος πυλώνας της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι δημόσιες εμφανίσεις του σε δεξαμενές σκέψης όπου θα μιλήσει και για το Κυπριακό, αλλά και για το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ακκιντζί, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μια συνάντηση που θα προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στον ΓΓ η κατάσταση πραγμάτων, ως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αλλά και (να συζητηθεί το) πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».