ΚΕ: Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του για συνεχή διαβούλευση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης έχει αλλάξει λόγω αιτήματος από πλευράς αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ζήτησαν όπως αντί να συζητηθούν οι θεματικές. όπως ήταν προγραμματισμένο για θέματα της ΕΕ και της Οικονομίας, να γίνει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα έγιναν από την τελευταία συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου. Δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη και τις ανησυχίες και τις απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θεωρώ ότι πολλές φορές είτε δηλώσεις είτε ερμηνείες από την τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται ή ερμηνεύονται ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα του για συνεχή διαβούλευση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ να αναφέρω ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσουν τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη για τους εκπροσώπους τους, έτσι ώστε να αρχίσει αυτή η θεματική συζήτηση που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα εξέφρασαν διαφωνία για συζήτηση του Εδαφικού εκτός Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο. Εκείνο όμως που κρατάμε είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι θα συζητηθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό θέμα και μάλιστα θα συζητηθεί σε συνδυασμό με το Περιουσιακό και όχι με την Ασφάλεια, όπως ήταν η αρχική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Τόσο καιρό όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός επιτέλους, ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το Εδαφικό. Τώρα που φτάσαμε στην ώρα να το συζητήσουμε θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δούμε την ουσία. Και η ουσία είναι η ανάγκη επιτέλους να συζητηθεί αυτό το καθοριστικό κεφάλαιο με χάρτες, με ονόματα».

Σε ερώτηση εαν η μετάβαση στο εξωτερικό κρύβει κινδύνους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Όπως είναι η διαδικασία αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες, με την ομάδα των ΗΕ, θα γίνει η συζήτηση. Εάν και εφόσον οι δύο ηγέτες αποφασίσουν όταν ολοκληρωθούν αυτές οι συναντήσεις, να γίνει κάπου στο εξωτερικό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και είμαι σίγουρος ότι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα ενδιαφέρει η ουσία. Γιατί η συζήτηση, η ουσιαστική συζήτηση του Εδαφικού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται από πλευράς Τουρκοκύπριου ηγέτη περί ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Σας θυμίζω ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται από τώρα συζήτηση για την πρώτη μέρα της λύσης, για την οικονομική πτυχή της λύσης, πτυχές της λύσης του Κυπριακού που ποτέ δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο που έχει ασάφειες, που έχει εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες. Άρα, δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν μιλά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ερωτηθείς αν μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία εντός του 2016 και να απομείνουν κάποια διαδικαστικά, τεχνικά θέματα για μετά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν προς συζήτηση».

Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα καθοριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σημειώνοντας το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου «με εναπομείνασες οκτώ συναντήσεις με τον κ. Ακκιντζί, υπάρχουν δύο επισκέψεις στο εξωτερικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχουν κάποιες επισκέψεις ξένων επισήμων στην Κύπρο, αλλά σίγουρα θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων, θέματα Διακυβέρνησης, Οικονομίας, υπάρχουν αρκετές πτυχές που θα πρέπει να συζητηθούν, πτυχές όπου υπάρχει διαφωνία και διαφορετική προσέγγιση και ευελπιστούμε μέσα από τη συζήτηση να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαδικασία τύπου Camp David στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία των ΗΕ, οι ίδιες ομάδες θα μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για να συζητήσουν το Εδαφικό. Δεν μιλάμε ούτε για Camp David ούτε για Green Tree, δεν τίθεται θέμα κάτι που έγινε στο παρελθόν να το συγκρίνουμε με άλλες καταστάσεις. Εκείνο που έχει συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι το να γίνει συζήτηση του Εδαφικού ενδεχομένως, όταν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν, στο εξωτερικό».

Σε ερώτηση αν είναι χρονικά πιεστικό το γεγονός ότι θα βρίσκονται στο εξωτερικό για συζήτηση του Εδαφικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να καθορίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να κλείσει το όποιο κεφάλαιο και δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε επιδιαιτησία, όπως την είδαμε να εκδηλώνεται στο παρελθόν μετά από αποδοχή της δικής μας πλευράς».