ΚΕ: Η επίσκεψη έγινε μετά από προσωπική πρόσκληση του κ. Πούτιν

Σε σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του Σίγμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στην πολύωρη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη περί των δυο ωρών και διηρκεσε συνολικά πέραν των τρεισήμισι ωρών. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα είτε αυτά αφορούν το Κυπριακό, είτε αφορούν τις διμερής μας σχέσεις”.

“Η επίσκεψη έγινε μετά από προσωπική πρόσκληση του κ. Πούτιν και θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας αυτή την περίοδο, μπορώ να τις εκτιμήσω, βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, λέγοντας ταυτόχρονα την ίδια στιγμή, ότι ήταν και ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, η αναβάθμιση των σχέσεων μας με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας” επισήμανε.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν έχει συζητηθεί μεταξύ των Προέδρων, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως “δεν είναι μια καινούργια θέση. Εδώ και καιρό ζητούμε την εμπλοκή των μονίμων μελών, γιατί θεωρούμε ότι θα υπάρχει προστιθέμενη αξία μέσα από μια τέτοια εμπλοκή. Και το έχουμε δει πως λειτούργησε και σε άλλα διεθνή προβλήματα”.

“Υπάρχει και ουσιαστική σημασία. Για παράδειγμα μια εύλογη ανησυχία των ε/κ αλλά και γενικότερα του Κυπριακού λαού. Την διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχόμενης λύσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο ασχολείται από το 1964 με το Κυπριακό, έχει ρόλο να διαδραματίσει στην παρακολούθηση εφαρμογής της λύσης”, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι “δεν μπορούν αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν την λύση, για παράδειγμα η Τουρκία, να ελέγχει την ίδια στιγμή τον εαυτό της. Αυτό τον ρόλο μπορεί κάλλιστα να εφαρμόσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι κοντά στους ε/κ ή κοντά στους τ/κ. Άρα ζητούμε αυτή την εμπλοκή. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν τίθεται σαν προϋποθέσει από την δική μας πλευρά, πολύ άπλα γιατί δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε ή που συγκαλούμε αυτή την διάσκεψη στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε λόγους, κάποιος αν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού να μην επιθυμεί μια τέτοια συμμετοχή”.