Κεραυνοί Πανίκου Δημητριάδη κατά τραπεζών

Άστραψε και βρόντησε κατά των τραπεζών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, από το βήμα εκδήλωσης του ΕΒΕΛ Λάρνακας.

«Όταν μια τράπεζα παρουσιάζει τεράστια κέρδη και ταυτόχρονα κρύβει στους ισολογισμούς της πολλές και μεγάλες επισφάλειες για τις οποίες δεν κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις η πραγματική οικονομία υποφέρει επειδή η ικανότητα της τράπεζας αυτής να χρηματοδοτήσει με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχώς περιορίζεται, αφού όλο και περισσότερα χρήματα συνεχώς διοχετεύονται για να κρύβονται οι αμαρτίες του παρελθόντος».

Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Δημητριάδης κατά των τραπεζών, έρχονται την ώρα που εντείνεται η ανησυχίες ότι θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση περισσότερα από 10 δις ευρώ. Κάτι που αν συμβεί θα κάνει το χρέος μη βιώσιμο, όπως εκτιμούν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ο Διοικητής πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει απευθείας  χρηματοδότηση του χρέους.

Ο διοικητής εκτίμησε ότι  «η διατήρηση αυστηρότερων κριτηρίων ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, όπως και η υιοθέτηση πιο αυστηρών διεθνών προτύπων που αφορούν τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ενισχύσει την αξιοπιστία των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα και θα αποτρέψει την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος».

«Σε εθνικό επίπεδο, τόσο η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όσο και η ένταξη της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας στη βάση των σημερινών απαιτήσεων που ούτως ή άλλως πηγάζουν από την ιδιότητα της χώρας μας ως πλήρες μέλος της ζώνης του ευρώ», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης. Και εξέφρασε την ευχή να δώσουμε στις μέλλουσες γενιές μία ισχυρή οικονομία και «μία  Κύπρο ευημερούσα προς όφελος τόσο των Κυπρίων πολιτών όσο και της ίδιας της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε».

 

κ