Κεντρική Τράπεζα: Τα οικιστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα ανέρχονται στα €1,05 δισ

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Κεντρική Τράπεζα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τα οικιστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ελβετικό φράγκο, εκ των οποίων το 40% (€400 εκατομμύρια, 1.200 λογαριασμοί) αφορά μόνιμους κάτοικους Κύπρου,  σε 3.000 λογαριασμούς ανέρχονταν στα τέλη Αυγούστου στα  €1,05 δισεκατομμύρια.

Η ΚΤΚ παρουσιάστηκε αρνητική σε νομοθετική ρύθμιση του θέματος των δανείων που συνήφθησαν σε ελβετικό φράγκο, λέγοντας ότι θα προκύψει αντίκτυπος στα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα «ηθικού κινδύνου», (διαχωρισμός μεταξύ οικιστικών και επιχειρηματικών δανείων) παρά τα προβλήματα που θα επιλυθούν.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι μπορεί να έλθει σε επαφή με τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν τα παρεχόμενα σχέδια που προσφέρουν στους δανειολήπτες. Η Έλενα Γρηγοριάδη επεσήμανε πως υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε η κ. Γρηγοριάδη, με βάση τους υπολογισμούς της ΚΤΚ, κάποιος που είχε δανειστεί σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2008-2010, με τη σημερινή ισοτιμία έχει υποστεί ζημιά 35%-40%, σε σύγκριση με μια διευκόλυνση που είχε χορηγηθεί σε ευρώ.

Όπως είπε, η πλειοψηφία των δανείων σε ξένο νόμισμα χορηγήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και την Alpha Bank.

Σύμφωνα με την κ. Γρηγοριάδη, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες, αν τα δάνεια μετατραπούν σε ευρώ με βάση προηγούμενη ισοτιμία, η Τράπεζα Κύπρου θα υποστεί ζημιά €147 εκατ, €11 εκατ η Ελληνική Τράπεζα και €10 εκατ η Alpha Bank, με την τελευταία να υπολογίζει τις ζημιές μόνο για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία.

Από τη ζημιά θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, είπε.

Μέλη της Επιτροπής δεν ικανοποιήθηκαν με τις εξηγήσεις της ΚΤΚ, ιδιαίτερα από το γεγονός ότι δεν προτάθηκαν λύσεις, ενώ η έκθεση της ΚΤΚ θεωρήθηκε μη ικανοποιητική.