Κεντρική Τράπεζα: Επιβολή προστίμου €1,14 εκ. στην Ελληνική Τράπεζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η  Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με απόφασή της στις 13 Ιουλίου, επέβαλε πρόστιμο ύψους €1.145.000  στην Ελληνική Τράπεζα  για παραλείψεις ή/και αδυναμίες που εντοπίστηκαν από επιτόπιο έλεγχο τον Σεπτέμβριο 2014, για εργασίες της Ελληνικής Τράπεζας κατά τα προηγούμενα έτη, και αφορούν κυρίως τα μέτρα εφαρμογής δέουσας επιμέλειας και προσδιορισμού ταυτότητας πελατών.

Το πρόστιμο θα μειωθεί κατά 15% εάν καταβληθεί πριν τις 20 Ιουλίου.

«Η Ελληνική Τράπεζα έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην ΚΤΚ ότι έχει αναλάβει διορθωτικά μέτρα και ενέργειες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου το 2014 και ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για πλήρη και ολοκληρωμένη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής, «στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού της ρόλου, δύναται να λάβει, βάσει του εδαφίου (6) του άρθρου 59 των Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016, ένα ή όλα από τα μέτρα που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εποπτευόμενου προσώπου με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την παρεμπόδιση και καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

«Η απόφαση λαμβάνεται με βάση τις διαδικασίες και αρχές διοικητικού δικαίου, δηλαδή η ΚΤΚ, μεταξύ άλλων, καλεί τον επηρεαζόμενο να δώσει εξηγήσεις πριν ληφθεί η τελική απόφαση», προστίθεται.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η ΚΤΚ με απόφασή της ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2016 επέβαλε κυρώσεις υπό μορφή προστίμου στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ (Ελληνική Τράπεζα) ύψους €1.145.000 λόγω παράλειψης συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016 και της Οδηγίας της ΚΤΚ για την Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Δεκέμβριος 2013 (Τέταρτη Έκδοση)».

«Αν το πρόστιμο καταβληθεί πριν τις 20 Ιουλίου, αυτό θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή κατά €171.750», σημειώνεται.

Επεξηγείται παράλληλα ότι «οι εν λόγω παραλείψεις ή/και αδυναμίες απορρέουν από τα ευρήματα επιτόπιου ελέγχου που έγινε τον Σεπτέμβριο 2014, καλύπτοντας τις εργασίες της Ελληνικής Τράπεζας κατά τα προηγούμενα έτη, και αφορούν κυρίως τα μέτρα εφαρμογής δέουσας επιμέλειας και προσδιορισμού ταυτότητας πελατών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λεπτομερούς οικονομικού προφίλ και της ενδελεχούς παρακολούθησης των συναλλαγών».

Διευκρινίζεται ότι «η επιβολή προστίμου δεν συνιστά διαπίστωση περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

«Η Ελληνική Τράπεζα έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην ΚΤΚ ότι έχει αναλάβει διορθωτικά μέτρα και ενέργειες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου το 2014 και ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για πλήρη και ολοκληρωμένη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της», συνεχίζει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΚΤΚ, προστίθεται, «είχε ήδη ενημερωθεί για τη λήψη σημαντικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή αρκετά πριν την επιβολή του προστίμου».

Επιπλέον, έχει σημειωθεί ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση της τράπεζας έχουν δεσμευθεί να εργαστούν σε στενή συνεργασία, και με πλήρη διαφάνεια, με την ΚΤΚ προκειμένου η Ελληνική Τράπεζα να συμμορφωθεί πλήρως και να συμμορφώνεται σε συνεχή βάση, με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την παρεμπόδιση και καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

«Η ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου καταδεικνύει την προσήλωση της εποπτικής αρχής στα διεθνή πρότυπα, στην πιστή εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς και τη μηδενική ανοχή σε οποιεσδήποτε ενέργειες, παραλείψεις ή αδυναμίες, οποτεδήποτε αυτές συμβαίνουν ή έχουν συμβεί, και οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εκμετάλλευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος για τυχόν παράνομες ενέργειες», αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου και πριν την επιβολή του διοικητικού προστίμου, η Ελληνική Τράπεζα έδωσε διαβεβαιώσεις για ανάληψη διορθωτικών μέτρων, τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ικανοποιητικές».