Κενεβέζος: Εκτός πραγματικότητας οι δηλώσεις ΑΚΕΛ για συμβασιούχους

Εκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος την αναφορά του Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, ότι το Υπουργείο έλαβε μέτρα που αφήνει τον κόσμο στην ανεργία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αγγίζει το όριο της ολικής στρέβλωσης της πραγματικότητας και λυπάμαι πάρα πολύ».

Όπως είπε ο κ. Κενεβέζος σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και όλοι που κάνουν δηλώσεις για το θέμα θα πρέπει να αντιληφθούν πώς έχουν τα πράγματα.

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι «οι τοποθετήσεις, και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Χριστοφίδης και το ΑΚΕΛ, διότι δυστυχώς για τον τόπο, κυβέρνησαν την τελευταία πενταετία με πάρα πολύ κακά αποτελέσματα», γίνονται με βάση τις ανάγκες, το ανθρώπινο δυναμικό, τους αριθμούς των μαθητών και της πολιτικής που υιοθετείται.

Ο κ. Χριστοφίδης γνωρίζει πάρα πολύ καλά, συνέχισε, ότι «η κυβέρνηση που εκπροσωπούσε είχε συμφωνήσει κατά μια ώρα αύξησης της διδακτικής ώρας. Δηλαδή έχουμε περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, θα είχαμε 12.000 ώρες αύξηση. Αυτό θα οδηγούσε πάνω από 500 εκπαιδευτικούς συμβασιούχους στην ανεργία. Ελπίζω αυτό να το καταλάβει ο κ. Χριστοφίδης και το ΑΚΕΛ διότι αυτοί το είχαν συμφωνήσει».

Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και συγκυρία, σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «πετύχαμε να απαλειφτεί αυτή η πρόνοια από το Μνημόνιο. Και αυτό είναι αντιληπτό. Καλύψαμε το ποσό που προέκυπτε από αυτούς τους 500 από τη λεγόμενη Κοινωνική Περικοπή Αλληλεγγύης, την οποία κατέβαλαν όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών».

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι πολύ γνωστό στο ΑΚΕΛ και στον κ. Χριστοφίδη ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτικές οι οποίες εντάχθηκαν στο Μνημόνιο με τις οποίες είχαν αλλάξει κάποια μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και η μείωση των αποσπασμένων, εντός του υπουργείου, κατά 40 πρόσωπα.

«Αυτές ήταν οι δεσμεύσεις μας και περάσαμε τις εξετάσεις γιατί υιοθετήσαμε και υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας, και αυτό προς απάντηση του κ. Χριστοφίδη», είπε.

«Έχω διαβάσει την ανακοίνωση και λυπάμαι να πω ότι η αναφορά ότι το Υπουργείο έλαβε μέτρα που αφήνει τον κόσμο στην ανεργία, όχι μόνο είναι εκτός πραγματικότητας αλλά νομίζω ότι αγγίζει το όριο της ολικής στρέβλωσης της πραγματικότητας και λυπάμαι πάρα πολύ», είπε.

Αν ακολουθούσαμε τη δική τους πολιτική, σημείωσε, «θα είχαμε 500 εκπαιδευτικούς συμβασιούχους εκτός, συν όσους θα προέκυπταν από τη μείωση 2.500 μαθητών που έχουμε φέτος. Άρα θα ξεπερνούσαμε τους 600 και θα φθάναμε τους 700 συμβασιούχους που θα έμεναν στην ανεργία», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Λυπάμαι να πω ότι δεν αδικεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ίσως και να είμαι ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα. Νομίζω ότι αδικεί τους εκπαιδευτικούς η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ σήμερα και του κ. Χριστοφίδη γιατί το να εμπαίζεις τη νοημοσύνη των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας είναι το χειρότερο που έχεις να κάνεις.

Για τις τοποθετήσεις, είπε ότι υπάρχει μια μείωση του αριθμού των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση σε πολύ μεγάλους αριθμούς, η οποία προκύπτει πρωτίστως από τη φυγή αλλόγλωσων παιδιών και όχι μόνο. «Έχουμε και μια μείωση στη Δημοτική Εκπαίδευση και αυτό έχει μειώσεις στις ανάγκες, μειώνονται τα τμήματα», είπε.

Παράλληλα, στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, υπάρχει μια αύξηση όπως και στην Προδημοτική και την ειδική εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, είναι βάσει των αναγκών που υιοθετούμε πολιτικές που θα μειώσουν το δείκτη της ανεργίας, είπε και υπενθύμισε στον κ. Χριστοφίδη και στο ΑΚΕΛ ότι «δεν είναι οι πολιτικές οι δικές μας που οδήγησαν στους ανέργους σήμερα να ξεπερνούν τις 75.000 συν άλλους που δεν δηλώνουν άνεργοι αλλά έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα».

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι θα είναι καλύτερα να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο αλλά πρωτίστως να σεβόμαστε την πραγματικότητα.

Αναφορικά με την προτροπή του κ. Χριστοφίδη να συγκαλέσει ο Υπουργός Παιδείας τα συμβούλια παιδείας για συζήτηση, ο κ. Κενεβέζος είπε «Θα απαντήσω στον κ. Χριστοφίδη ότι έχουμε συνεχή και ανοικτό διάλογο με όλους, καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση αυτά που παραλάβαμε χωρίς να κάνουμε παραπομπές σε αυτά που αναλάβαμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και στα πλαίσια της επιθυμίας μας λιγότερος αριθμός συνανθρώπων μας να είναι στην ανεργία – εξήγγειλε χθες ένα ακόμη μέτρο, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας, ώστε στο σύνολο των μέτρων που υιοθετούμε σιγά σιγά, με τρόπο σταθερό, να αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετά το τέλος των τοποθετήσεων, όποιες και να είναι αυτές, όποιος και να είναι αυτός ο αριθμός, «να δούμε αν μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα άλλο κομμάτι».

«Λυπούμαι να πω ότι ακόμη και αυτό, δηλαδή μια εξαγγελία του Προέδρου που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ανεργίας, αν και εφόσον προκύψει και στο μέτρο που θα προκύψει, το ΑΚΕΛ το αντιμετώπισε και αυτό ως ένα πεδίο αξιοποίησης αντιπολιτευτικής. Λυπάμαι. Αντί να χαιρετίσουν μια δήλωση του Προέδρου η οποία οδηγεί στη διαχείριση ενός προβλήματος που δυνατόν να προκύψει, το αξιοποιούν ή το εκμεταλλεύονται για να κάνουν αντιπολίτευση. Θα πω το εξής: Πολιτεύτηκαν και κυβέρνησαν με ένα τρόπο ο οποίος οδήγησε σε ένα σταθμό, νομίζω ότι είναι καλύτερο να επιλέξουν ένα καλύτερο δρόμο να αντιπολιτευθούν για να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο σταθμό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εξήγγειλε ο Πρόεδρος θα αξιοποιηθεί στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Κενεβέζος απάντησε ότι ο αριθμός δεν είναι ακριβής γιατί ο τελικός αριθμός θα προκύψει και από τη Μέση και τη Δημοτική Εκπαίδευση όταν τελειώσουν οι τοποθετήσεις. Αυτό που παραμένει, σημείωσε, είναι η εξαγγελία για την πρόθεση από την πλευρά μας, στο τέλος της διαδρομής των τοποθετήσεων. Στη Δημοτική εκπαίδευση, μετά το Σεπτέμβριο και τις τελικές τοποθετήσεις, προκύπτει το κομμάτι των αντικαταστάσεων, εξήγησε.

«Αντιλαμβάνεστε έχουμε πολλά βήματα ως το τέλος αυτής της διαδρομής. Όταν τελειώσει αυτή η διαδρομή, πρόθεσή μας είναι αυτούς τους ανθρώπους να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιηθούν, βάσει αυτής της εξαγγελίας», είπε.

Τέλος κάλεσε τους συμβασιούχους να είναι και εκείνοι δίκαιοι μαζί μας και με την κυβέρνηση.