ΚΕΒΕ: Η συμφωνία για τους μισθούς ανατρέπει τη δημοσιονομική ισορροπία

 Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και στην δημοσιονομική πειθαρχία

Το ΚΕΒΕ, εκφράζει την έντονη διαφωνία του για την κατ` αρχή συμφωνία που ανακοινώθηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και τις Συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επαναφορά του μισθολογίου στα προ της κρίσης επίπεδα.

Με τη συμφωνία αυτή, τονίζει το ΚΕΒΕ, βασικά ανατρέπεται η ισοζυγισμένη σχέση κρατικών εσόδων και εξόδων των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα να απειλείται και πάλι η δημοσιονομική ισορροπία.

Το κρατικό μισθολόγιο της Κύπρου, που ακόμα συνεχίζει να είναι ψηλό σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα αυξηθεί κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα δημιουργήσει και πάλι ανισορροπία στα δημόσια οικονομικά.

Αν και ακόμα δεν έγιναν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας φαίνεται ότι αυτή αφορά πέραν των 80,000 εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στη δημόσια υπηρεσία.

Το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι η οικονομία σήμερα βρίσκεται σε μια φάση, όπου θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι θέσεις του ΚΕΒΕ ενισχύονται και από την πρόσφατη δημοσίευση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου για το 2018, όπου τονίζεται άμεσα η ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Έχοντας με πολλές και μεγάλες θυσίες διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα πρέπει να κινηθούμε σε αναπτυξιακές πολιτικές που ενισχύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την οικονομία κι όχι σε μισθολογικές αναβαθμίσεις που εν πολλοίς είναι αντιπαραγωγικού χαρακτήρα και οδηγούν σε εκτροπές που μας έχουν οδηγήσει στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Φαίνεται πως τα παθήματα δεν μας έχουν γίνει μαθήματα!

Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σωρείαν προκλήσεων, όπως είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα προβλήματα βιωσιμότητας του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι η Κύπρος διεκδικεί την επαναφορά της στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα καταστεί πιο δύσκολο, αν οδηγηθούμε και πάλι σε ανεπιθύμητες δημοσιονομικές “τρύπες”.

Η οποιαδήποτε ρύθμιση αυτήν την στιγμή πρέπει να αφορά μόνο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που περιλαμβάνει την ψήφιση των νομοσχεδίων για εισαγωγή του συστήματος αξιολόγησης της δημόσιας υπηρεσίας, την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, την πάταξη της γραφειοκρατίας, και την ευρύτερη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το ΚΕΒΕ, καλεί την Βουλή να αναλογιστεί τη σοβαρότητα του θέματος και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν όταν θα έχει ενώπιον της το σχετικό νομοσχέδιο.