ΚΕΒΕ: Ζητά στήριξη επιχειρήσεων και επιτάχυνση εμβολιασμών

ΚΕΒΕ: Ζητά στήριξη επιχειρήσεων και επιτάχυνση εμβολιασμών

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις και την οικονομία ευρύτερα από το τελευταίο lockdown αλλά και από τη συνεχιζόμενη απροθυμία μερίδας πολιτών να εμβολιαστούν, συζήτησε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ σε χθεσινή της συνεδρία και αποφάσισε τα πιο κάτω:

(α) Το Κράτος θα πρέπει πλέον να στηρίξει πολύ πιο έντονα, πέραν από το μισθολογικό κόστος και τις ίδιες τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις σοβαρότατες οικονομικές ζημιές που υφίστανται ως αποτέλεσμα του νέου κλεισίματος. Τα απανωτά κλεισίματα εκτός του ότι αποσυντονίζουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να μπουν σε ένα ρυθμό στοιχειώδους κανονικότητας, οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων εργατοωρών, προκαλώντας τους πολλές ζημιές και απώλειες σε πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα που αδυνατούν να διαθέσουν.

(β) Την ίδια στιγμή λόγω έλλειψης πωλήσεων δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (φορολογίες, τέλη, ΦΠΑ, ενοίκια, αποπληρωμή προμηθευτών, κλπ).  Προς το σκοπό αυτό ζητούμε από το Κράτος να αυξήσει σημαντικά το ποσό των χορηγιών που θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων για την περίοδο που θα είναι κλειστές όπως επίσης να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των διαφόρων υποχρεώσεων τους προς το Κράτος, χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων.

(γ) Να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες πέραν των 30 ετών να προσέρχονται χωρίς κανένα δισταγμό ή αμφιβολία στα διάφορα κέντρα εμβολισμού προκειμένου να εμβολιαστούν καθ’ ότι μόνο μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιασμών και όταν επιτύχουμε κάλυψη πέραν του 65% του συνολικού πληθυσμού θα μπορέσουμε να βρούμε ξανά την κανονικότητά μας.

(δ)     Να επαναλάβει προς τον Υπουργό Υγείας την εισήγηση του ΚΕΒΕ όπως παραμένει συνεχώς ανοικτή η πύλη εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca για όσες ηλικίες έχουν ήδη κληθεί να εμβολιαστούν και δεν το έπραξαν για οποιοδήποτε λόγο, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να το πράξει ανά πάσα στιγμή, βοηθώντας έτσι την επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

(ε) Να θέσουμε όλοι ως στόχο για τους επόμενους μήνες, κανένα εμβόλιο από αυτά που διατίθενται κάθε μέρα να μην μένει αναξιοποίητο. Το ΚΕΒΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους Προσωπικούς Γιατρούς να ενισχύουν καθημερινά εκ περιτροπής τα διάφορα κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν με παρατεταμένα ωράρια προκειμένου να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό τους πιο πάνω στόχους.

(στ) Προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες ασφαλούς διακίνησης των πολιτών ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού, το ΚΕΒΕ υποστηρίζει την άποψη ό,τι  η κατοχή και επίδειξη εν ισχύει «πράσινου διαβατηρίου» ή άλλου εγγράφου θα πρέπει να εξασφαλίζει στον κάτοχο του δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης χωρίς οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία του στη λογική που αναπτύσσεται ότι η επίδειξη του εν λόγω Πιστοποιητικού συνιστά παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων.