ΚΕΒΕ: Δημόσια έκκληση για έγκριση των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό

•Ζητείται πολιτική συναίνεση για να αποφύγουμε οδυνηρές επιπτώσεις

Δημόσια έκκληση τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Βουλή για υπευθυνότητα, πολιτική συναντίληψη και συναίνεση για αντιμετώπιση των επειγόντων και κρίσιμων προβλημάτων που αφορούν τον Συνεργατισμό, απευθύνει το ΚΕΒΕ.

Με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη Βουλή των νομοσχεδίων που αφορούν τον Συνεργατισμό, το ΚΕΒΕ καλεί τα κόμματα, (έστω και αν διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις), να θέσουν το ευρύτερο και μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας υπεράνω των οποιωνδήποτε διαφορών και διαφωνιών τους και να δώσουν τη συγκατάθεση τους για να προχωρήσει ομαλά η συμφωνία Ελληνικής – Συνεργατισμού που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να αποφύγουμε τα τραγικά αδιέξοδα.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΒΕ, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας καθώς αφορά τις καταθέσεις και αποταμιεύσεις πολλών απλών πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την κλονισμένη για ακόμη μια φορά, αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Το ΚΕΒΕ, αφού αναφέρει ότι η κατάσταση στο Συνεργατισμό έφτασε στο σημερινό τραγικό σημείο, λόγω της διαχρονικής κακοδιαχείρισης, αλλά και σειράς λαθών και παραλείψεων που δεν διασφάλισαν την εξυγίανση του, υπογραμμίζει ότι τυχόν έλλειψη πολιτικής συναίνεσης θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα με επιπτώσεις σε όλη την οικονομία και σ’ όλους τους πολίτες.

Την ίδια ώρα το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και εύχεται η Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας να καταλήξει γρήγορα σ’ ένα ξεκάθαρο πόρισμα για να τερματιστεί η αλληλοεπίρριψη ευθυνών που υπονομεύει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Το ΚΕΒΕ, παρόλο που δηλώνει ότι κατανοεί τις ευαισθησίες όλων για το θέμα, συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ώστε να ξεπεράσουμε αυτό τον κίνδυνο που απειλεί άμεσα τη θετική οικονομική πορεία, των τελευταίων χρόνων ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Τέλος, το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις ρυθμίσεις που θα γίνουν και αφορούν το προσωπικό της ΣΚΤ. Οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να είναι ξεκάθαρες, διάφανες και ορθολογιστικές, πάντοτε στα πλαίσια που αντέχει η οικονομία, καταλήγει το ΚΕΒΕ.